Диана Петкова с рекорд в Стара Загора

 

Диана Петкова записа втория си рекорд при жените на малък басейн по време на международния турнир по плуване „Руси Русев“ в Стара Загора, организиран от местния клуб Траяна.

Шестата от Младежките олимпийски игри в Аржентина го направи на 100 м съчетано, грабвайки титлата с 1:02,09 мин.

Предишното върхово постижение бе на съгражданката й от Пловдив Нина Рангелова, плувала на 5 март 2016 г. в София за 1:02,15 мин. Резултатът е покрит норматив за световното първенство в Китай през декември (1:02,72 мин.)

Първият й рекорд при жените на малък басейн бе на 50 м бруст 32,00 сек. от 19 декември миналата година – на държавното в София.

В Аржентина Петкова записа първия си самостоятелен рекорд на голям басейн, подобрявайки поделения между нея и Рангелова стандарт на 50 м св. стил.

На турнира „Руси Русев“ състезателката на Ботко Трендафилов и Спринт (Пловдив) взе общо четири титли – другите са на 50, 100, 200 м св. стил.

Златно каре записа и другата ни водеща фигура в дамското плуване Габриела Георгиева, която също има норматив за световното първенство. Състезателката на генералния мениджър на представителния отбор Кристиян Минковски (Дамини ЛВ, София) извоюва титлите на 50, 100, 200 м гръб и 200 м съчетано.

Резултатите от Руси Русев ТУК

При мъжете Лъчезар Шумков (Спринт, София) записа златен хеттрик в бруста, но не успя да свърши задачата, за която бе дошъл Стара Загора – да покрие норматив за световното първенство в Китай.

Всъщност възпитаникът на Димитър Виденов имаше норматив на 50 м бруст, но след решение на УС на БФПС от 26 септември, времената бяха смъкнати, а крайният срок за покриването бе изтеглен и редуциран от 11 ноември на 28 октомври.

Първоначално нормативът бе 27,71 сек., а началото за покриване бе от 1 август 2017 г. Лъчо, който днес празнува имен ден, плува на държавното първенство на 21 декември за 27,61. Новият норматив е 27,43 сек.

В Стара Загора плува сутрешно за 27,86.

На световното първенство в Китай все пак ще имаме брусист – Любомир Епитропов от Вихрен (Сандански), който ще плува 200 м.

 

Нормативите за световното след решението на УС БФПС на 29 септември 2018 г.

Нормативите за световното след решението на УС БФПС на 21 ноември 2017 г.В Стара Загора силно впечатление направи друг брусист – обещаващият 16-годишен талант Здравко Баблаков. На 100 м съчетано състезателят на Цветанка Дилова  и Боляри 2009 (Велико Търново) плува за 58,54 сек., а на 50 м бруст за 29,08. Взе титлите във възрастта си.   

В четвъртото издание на турнира „Руси Русев“ в памет на треньора и деятел плуваха над 170 състезатели, шестима от Гърция.  Клубовете бяха 28.

Възрастите бяха три – мъже/жени и юноши и девойки в старшата и младшата възраст.  

Партньори и спонсори на турнира са БОЛИД ООД Стара Загора, както и водещите производители на плувна екпировка Delfina и Arena.
 

Прогресия в резултатите на всички участници ТУК

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар