Достигат ли парите от бетинга в България до младите плувни надежди?

 

За постигането на успехи в спорта е необходима огромна инвестиция на време, усилия и пари. Въпреки че другите две също са важни, у нас най-често се говори за третото, тъй като недостигът му е сериозен проблем за младите спортисти в редица дисциплини. Усеща се липсата на съвременни тренировъчни бази, възстановителни програми, подходящи за игра във всякакви условия екипи и висококвалифицирани треньори, които да споделят опит и умения.

 

В тази връзка, често се разгръща мащабна обществена дискусия, в която на преден план излиза спонсорството на хазартните компании към различни отбори. През последното десетилетие те се превърнаха в неизменна част от света на спорта. Не само защото дават възможности на запалянковците да правят своите прогнози и да печелят пари от това, но и защото подкрепят всеки спортен сектор. Неизменна част от този разговор са и специалните промоции, средствата от които са насочени към подобрение на условията за спортистите (например промоциите на Bwin). Това е практика, която работи в световен мащаб и именно затова е важно да се запитаме има ли тя почва у нас за плувните спортове и за младите хора, които отдават своята енергия на развитието си в дадена дисциплина?

Хазартните лидери в помощ на спорта

            Безспорен е приносът на бетинг компаниите към спорта – както у нас, така и по целия свят. Видимо е тяхното въздействие върху всички отбори и/или играчи, с които се постигне споразумение за съвместна работа. А повечето стадиони и игрални полета са обсипани с реклами на различни платформи, както и самите играчи и техните екипи за игра. Въпреки че за някои хора това е натрапчив начин да се демонстрира определена компания, средствата, които хазартните компании отделят за спорт, са наистина огромни. Те добре знаят, че ако това, в което те влагат, върви добре, то бонуси и ползи има и за тях. Плувните спортове не са и не бива да са изключение от тази практика.

Плуването в България – мисията възможна!

            Плуването в България безспорно е дисциплина, която се радва на зрителски интерес. Същото не може да се каже напълно за други водни спортове (пр. водна топка). Въпреки това обаче, всеки от тях си има своите почитатели и своите млади надежди, които влагат усилия в името на големите успехи. През последните години младите ни плувци определено успяха да грабнат редица титли и медали на различни състезания, което демонстрира потенциала им и ги постави под светлините на прожекторите. Това е и причината все по-усилено да се говори за нуждата от финансиране в тази дисциплина и създаването на адекватни условия за подготовка. Подобен тип информация не остава тайна и за хазартните компании и. сигурни сме, че предстои да видим подобни спонсорства в идните години.

Вашият коментар