Епитропов смени тима в САЩ, към Токио го дърпа световен рекордьор

 

Плувният рекордьор Любомир Епитропов ще продължи следването си в САЩ в нов университет. Търновецът, който държи стандарта на 200 м бруст при мъжете и има норматив „Б“ за олимпийските игри в Токио, вече ще води подготовката и обучението си в Тенеси.

Досегашният му университет – този на Източна Каролина, е закрила програмата за плуване и скокове във вода и тенис, предвид епидемиологичната ситуация с коронавируса, която е ударила по бюджета на висшето учебно заведение.

За решението му да продължи в Тенеси е надделял фактът, че ще го дърпа световният рекордьор в бруста при юношите от Република Южна Африка Майкъл Хули.

Имал е предложения от още двадесет ВУЗ-а, включително и този на щатския на Северна Каролина, който бе вариант за Антъни Иванов, следващ във Вирджиния Тех.

Епитропов ще тренира до края на годината в България и паралелно ще заверява часове и изпити онлайн.

„В края на месец май треньорите ни събраха на конферентна среща през интернет, за да ни съобщят, че предвид ситуацията с коронавируса ръководството на Университета на Източна Каролина е принудено да закрие към този момент програмата за плуване и скокове във вода и тенис. Самите те бяха научили час по-рано. Случи се и с други университети“, коментира Епитропов пред BGswim.com.  

 

 

„Последвалата процедура ни позволи да продължим следването си другаде. Пуснахме се в трансферния портал и получих близо 20 предложения. Вариант беше щатският университет на Северна Каролина, но тям щях да бъда най-добрият брусист. На мен ми трябваше добра програма за брусисти, да плувам с някой, който да ме дърпа. Най-добрият вариант беше Тенеси. Където на 50 и 100 ще ме издърпа южноафриканецът Майкъл Хули – световен шампион на тези дистанции при юношите. За решението ми на тежа и отличната база на университета  в Тенеси“, допълни търновецът.

 

Предстоят му изпити онлайн, а оценките ще бъдат приравнени, за да продължи на пълна стипендия в Тенеси.

 

В момента Епитропов е на лагер с националните състезатели на столичния басейн „Диана“.

 

До дни ще се присъедини и личният му треньор Николай Вакараеев (Вихрен, Сандански).

Смята, че бързо навлиза във форма след близо два месеца почивка.

Целта остава същата – олимпийски норматив „А“ за Токио.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар