Петър Стойчев от самолета с цигарения дим до 3 пъти в Залата на славата (видео интервю)

 

През годините асът в дългото плуване Петър Стойчев е дал стотици интервюта за български и световни медии.

Това за сайта на Международната асоциация по плуване в открити води показва, че винаги можем да научим още за планетарния, европейски шампион, носител на 11 Световни купи и участник на четири олимпийски игри.

 

Стойчев е единственият български спортист, навярно и в света, член на три международни зали на славата. Приет е в голямата плувна, маратонската и на леденото плуване.

 

 

Така е й представен в интервюто, което дава облечен с фланелка на Международната плувна зала на славата.

 

Стойчев говори как е започнал с маратонските състезания – на 17 години, на Охридското езеро, по съвет на приятел.

 

„В началото беше трудно. По това време се изискваха визи за всяко състезание. Нямаше кореспонденция по интернет, невинаги се получаваше с факс. Понякога достигането на писмото до организационния комитет на съответното състезание отнемаше месец. После още толкова. Когато вече можехме да свършим бумащината, да оформим документално всички изисквания, беше лесно. През 1998 г. вече можех участвам във всички кръгове на планетата. На 22 години вече можех да плувам във всички кръгове от Световната купа“, спомня си Стойчев.

 

Говори за участията си на четири олимпийски игри и за пътешествието на първите му в Сидни през 2000 г.

Отнело му 40 часа, заедно с нашата група, за да стигне до олимпийското селце.

 

По това време знае, че ще се насочи към маратонското плуване, то е неговата страст. Тогава обаче маратонът не е в олимпийската програма и единственият му шанс да участва на дълги дистанции във форума под петте преплетени кръга е да стартира на 1500 м св. стил.

„Преди 2001 г. ситуацията беше коренно различна. В самолета всички пътувахме заедно и често, бидейки в задната част на самолета, бяхме заобиколени от пушачи, потънали в цигарен дим.

 

И то в продължение на 24 часа, сменяйки сезоните, защото в Австралия бе пролет“, смее се Стойчев.

 

Отговаря на какво се дължи доминацията му в Световната купа – 11 и на канадските езера – дали на физическите му възможности или на желязната си психика.

 

Уточнява, че до 2007 г., че дългите и късите дистанции в Световната купа са валидни за едно класиране. После са разделени.

 

 

Стойчев е категоричен в интервюто, че трудното на екстремния плувен маратон не е състезанието, а тренировките за него. Рано ставане за дълги километри, после следобедът. И това се повтаря 11 пъти седмично. Често ти се иска да се откажеш.

 

Любопитен момент от интервюто е как е приел да бъде знаменосец на делегацията ни при откриването на олимпийските игри в Пекин 2008 г.

 

Допълва, че, ако 25 км бе олимпийска дисциплина, щеше да има по-голям шанс за медал.

 

Интересно е да чуете как подготовката му в Германия през 2010 г. е променила професионалния му подход към плуването в открити води.

 

Още новини от света на плуването в открити води ТУК

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар