Иван Алмаджиев: Добре е да има зайче, което да гониш

 

Иван Алмаджиев е сред надеждите на българското плуване за силно представяне през следващите години. Преди седмица състезателят на пловдивския Младост’91 подобри рекорда на 50 м бътерфлай при мъжете на 25-метров басейн, след като закова хронометрите на 23,81 сек. на държавното първенство за старша възраст в Стара Загора.

 

Алмаджиев прати в историята предишния върхов резултат, който беше дело на Антъни Иванов. Новият рекордьор на България в дисциплината говори пред Sportal.bg за целите си и проблемите на българското плуване.

– Иване, как се чувстваш след този силен резултат?

– В началото не разбрах, че съм подобрил рекорда за мъже. Поглеждайки таблото с резултатите, настръхнах като видях 23 секунди. По-късно при награждаването, обявявайки рекорда, си дадох сметка за тежестта му.


С
игурно има и малко горчилка, тъй като този резултат щеше да ти осигури участие на световното първенство в Китай, но срокът за покриване на нормативи беше изтекъл?

– Криво ми е, но спортът не е стълбище, за да прескачам стълби. Пред мен има все още състезания – европейско и световно за младежи, на които трябва да се докажа, след това ще се боря и с мъжете.

 

– Миналата година притисна сериозно Антъни Иванов на националния шампионат на 50 м бътерфлай – смяташ ли, че по-голямата конкуренция ражда и по-силните резултати?

– С Антъни сме преди всичко приятели. На предишното състезание, след старта ми на 50 м бътерфлай, ме повика и ми показа грешките и местата, на които да наблегна, за да подобря времето.

 

Конкуренцията винаги води до по-добри резултати. Добре е да има “зайче“, което да гониш.


– Подобряваш постиженията си с всяка изминала година – какви са целите ти в следващите две години, готвиш ли се за участие на о
лимпийските игри в Токио?

– За това работим с треньора ми Стефан Георгиев. Изготвен ми е тренировъчен план до 2020 година, чрез който да достигнем времена под нормативите за олимпиадата.

 

– Ти си рожба на пловдивската школа, която дава силни състезатели в последните години. Каква е тайната на успеха?

– Не мисля, че има тайна. Може би тежките условия, в които тренираме, липсата на качествено възстановяване и подкрепата на бизнеса ни амбицира да се доказваме.


– Може да се каже, че в Пловдив условията за подготовка не са от най-добрите, но скоро предстои да започне изграждането на 50-метров басейн. Смяташ ли, че подобно съоръжение ще помогне за още по-силни резултати занапред.

– Факт, е че всички големи форуми са на 50-метров басейн. Липсата на такъв в града ни принуждава да търсим варианти за подготовката, което е голямо бреме за родителите ни.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар