Звездно трио плувци съди ФИНА

 

Звездно трио заведе пред окръжен съд на САЩ дело срещу ФИНА (Световна федерация по плувани спортове).

Това са американците Том Шийлдс (златен олимпийски медалист), Майкъл Андрю (световен шампион) и унгарката Катинка Хошу – една от водещите фитури при дамите. 

И тримата имат славата на бунтари.

Искът е за незаконно, според ищците, ограничаване на конкуренцията от страна на ФИНА във връзка с пазара на състезания на най-високо ниво.   

Конкретно става дума за надпревари организирани от Международната плувна лига, която планираше да направи серия от турнири с голям награден фонд, привличайки най-добрите със значителен награден фонд.

По този повод ФИНА излезе със специален меморандум, в който предупреди, че всеки спортист, който си позволи да участва в състезания под юрисдикцията на Международната плувна лига ще бъде изключен от участие в олимпийски игри.      

От юридическа гледна точка делото е с висока степен на сложност, тъй като третира въпроси на антитръстовото законодателство и е от голям финансов интерес за страните.

Никой не може да кажа кога ще завърши делото и какво точно ще се случи.  

Прави впечатление, че като цяло плувците по света не вземат явно ничия страна, тъй като не се знае как ще се развият събитията и благоразумно си мълчат.

Световната плувна общност с голям интерес ще очаква решението на американския съд.  

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар