Йордан Янчев: Целя се в олимпийски медал – II част

 

Във втората част на интервюто пред BGswim.com обещаващият талант и рекордьор Йордан Янчев говори за стила си на плуване, целите, клуба, школата на Сандански и какъв е извън басейна.– Данко, създаваш впечатление, че не плуваш, а летиш по водата, но все пак ще трябва качиш мускулна маса. Какво ще предприемете с треньора ти Божидар Граматиков в залата за обща физическа подготовка?

– Ще започна по-усилено да работя с ексержен, за да оправя добутването на ръцете при загребването на кроула. Сега вадя по-рано ръцете, тъй като още нямам нужната сила, въпреки скоростта ми. Разбира се, ще увеличим общата физическа работа, но тя няма да бъде с тежести, а с преодоляване на собственото тегло. Като набирания на лост, например. Трябва да засиля и силата на краката, там ме няма все още. Ще работя и върху подводната част, обръщанията и старта.

– Спазваш ли определен хранителен режим?

– Не, храня се с абсолютно всичко, защото разграждам бързо. Практически не ми се лепи по тялото. Не мога да качвам килограми, а щом е така значи раста. Така ми го обясни Даро. Надявам се да стигна по ръст дядо ми. Размахът ми на ръцете, който е повече от идеален при ръст 182 см, е 196 см, показва също, че мога да го стигна. Дядо ми, както казах е висок, колкото размахът на ръцете ми. Само за последната година, когато бях 177 см, дръпнах пет сантиметра.– Плуваш от 50 до 1500 м св. стил и 10 км открити води, практически си универсален по отношение на дистанциите. В кои дисциплини се чувстваш в най-свои води?

– Маратон от 10 км би могъл да бъде част от моята подготовка. Стотака и двеста така или иначе плувам на щафети. Моите дисциплини са 400 и 800 м св. стил. С времето ще се концентрирам върху тях. Сериите, които ми дава Даро, показват, че именно там ми е силата. Ще дам за пример тази от 4 по 200 м, на която правя негативен сплит, тръгвам на първите 100 м с 1:05 минути и се връщам с 1:00 минути.

 – Какъв е тренировъчният ти обем?

– Откакто уча в спортната паралелка в Сандански мога да тренирам двуразово и от там скочи и тренировъчният ми обем. Дневно правя до 14 км. Седмично – 140-150 км.

– Какви цели имаш в краткосрочен и дългосрочен план?

С треньора ми сме насочили програмата към Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври, където също ще гоня призово място.

В дългосрочен план целта ми е да взема медал от олимпийските игри през 2024 г. и от световно първенство на 400 м св. стил. Обещавам!

– Не е ли твърде самоуверено да се гарантира подобно обещание от спортист на 17 години?

– Не, знам какво говоря, защото ако всичко върви както трябва прогресията в резултатите ще съвпадне с най-благоприятната възраст за един плувец – 23-24 години, когато му идва силата от мъжките хормони.

– А кое е досегашните ти постижения цениш най-много?

– Златният медал на 400 м св. стил от тазгодишния „Мултинейшън“ в Грац. Миналата година, когато станах трети на 1500 м св. стил, твърдо си обещах, че при следващото ми участие на този турнир ще съм шампион.

 

– Мечтата ти за олимпийски медал вероятно минава през следване в американски университет, където тамошните плувни програми са идеални и за тренировки на високо ниво и за образование.

– Да, така е. След като завърша средното си образовани, ще се опитам да продължа в САЩ. Затова наблягам сериозно върху английския  език. Твърде рано е да мисля за конкретен университет и специалност. 


– Сандански винаги е бил от водещите плувни центрове на България, но през последните години се забелязва отчетлив подем. Може би това се дължи на вътрешната конкуренция между Вихрен и вашия клуб. Каква е причината да има толкова обещаващи плувци напоследък?

– 50-метровият басейн при Спортния интернат е най-добре позиционираният в България. Насред прекрасна голяма и зелена градина. Състезателите от двата клуба можем да тренираме постоянно на чист и обогатен на кислород въздух, а това е от съществено значение за функционален спорт като плуването. Освен това водата е минерална, тежка и тренировки в такива условия ни карат да летим, когато отидем другаде. Освен това на този басейн тренираме и през зимата, на открито.

Закаляваме се и ставаме още по-устойчиви и непридирчиви към условията. А това също ни прави по-корави. Е, надяваме се обещанието от общината за 25-метров басейн да бъде спазено. Направихме подписка, получихме обществена подкрепа. Чакаме, ще видим.– Запознай ни с историята и визитката на твоя клуб ПК Сандански?

– Клубът ни е млад, създаден е само преди четири години – през 2014-а, но показва резултати във всички възрасти и това означава, че е изключително балансиран. Миналата година влязохме в десетката за Купа България, ставайки седми с точките на двата басейна. При това при мъжете и жените сме със състезатели в тийнейджърска възраст.

Особено силно ни е звеното при юношите старша, където разполагаме със седем-осем плувци с добри качества. Вече подобрихме няколко клубни национални рекорда с юношеските щафети и това е добра заявка за бъдещето на ПК Сандански.

Без моите съотборници и подсигурения от тях спаринг нямаше да успея да направя рекордите и класиранията си.

– Всичко това нямаше да се случи без неуморната работа на двамата треньори Божидар Граматиков и Антон Спиров….

– Двамата тренери са създали такава организация, че по-големите състезатели да им помагат с обучението и тренировките при долните възрасти. Така хем се създава чувство за екипност, работата върви по-леко и бързо, но и се учим на отговорност.

От първа ръка разбираме какво е да се работи с малки спортисти и после и впоследствие на това гледаме по друг начин на тренировъчния процес и организацията. От друга страна и самите малчугани стават много по-мотивирани да тренират целенасочено за елитното плуване.

– Колко всъщност плувци има в момента в ПК Сандански?

Около 50-60. Имаме много качествени деца. При юношите и старшата ядрото е от осмина плувци. От големите бих отличил Радостин Кръстев и Атанас Аврамов.

– Преди да се захванеш с плуването си се увличал по много спортове, в свободното си време кой от тях практикуваш?

– Обожавам да играя баскетбол с приятели. Може би ако не бях станал плувец щях да опитам да се реализирам като баскетболист. Нямам любим отбор в Европа или Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, просто обичам да го играя този спорт. А във футбола симпатизирам на Челси. Любимият ми футболист е безспорният Лео Меси.  

– Можеш ли да забиваш в коша?

– Все още не, но вече докосвам ринга.

– Каква музика слушаш?

– Техно, хип-хоп, изобщо черна. Обичам и български рап. Любимият ми изпълнител е Еминем, от българските Димчо.

– С какви филми разтоварваш?

Фантастика. Фен съм на космическата сага Star Wars. Много ми хареса епизод VIII – „Последният джедай“.

Прочетете първата част на интервюто с Йордан Янчев ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар