Плувкиня пак спаси бежанци, но попадна в затвор

 

Сара Мардини, която доби световна слава, спасявайки цяла лодка сирийски бежанци заедно със сестра си олимпийката Юсра, бе арестувана от гръцките власти за подпомагането на свои сънародници, потърсили спасение на остров Лесбос.

Случило се e в края на миналия месец.

Мардини е арестувана с гръцкия национал Насос Каракитос и ирландския доброволец Шон Байндър, информира един от водещите американски плувни сайтове SwimSwam.

Сирийката  се намира в затвор извън Атина. И тримата арестувани работят като доброволци в Международния център за спешно реагиране  – нестопанска неправителствена гръцка организация.

 

Ирландецът Байндър може да попадне за 20 години зад решетките за трафик на хора, шпионаж, пране на пари, както и че е член на престъпна организация.

Мардини е обвинена в същите престъпления, въпреки че не е ясно дали гръцките власти ще поискат същата присъда.

Сестрата на Сара – Юсра стана член на първия в историята бежански олимпийски отбор – в Рио де Жанейро през 2016 г.

Година по-рано двете се опитвали да пресекат Средиземно море към Гърция в претоварена лодка, която започнала да се пълни с вода.

Заедно с друг бежанец скочили във водата и дърпали коритото в продължение на 3 часа, спасявайки живота на още 19 души.

„Докато бях във водата, ме бе обзел страх. Не знаеш дали ще живееш или ще умреш“, разказа тогава 18-годишната Юсра.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар