Йосиф Миладинов – към Олимп от Тепетата през Алпите

 

Само на 16 години, но с олимпийска квота, второ място в Европа и четвърто в света  при юношите. И най-важното – първи е във възрастта си. С една камара титли във визитката си, при това в три държави – България, Германия и Швейцария.

Също и с рекорди в няколко възрасти и турнири, най-значителният от които е 51,90 секунди на 100 м бътерфлай. Това цифром е новата сензация на родното плуване и спорт Йосиф Миладинов, за когото напоследък много се пише, но малко се знае.

Как се тръгва от Пловдив, през Германия и Алпите към Олимп, за да бъде сравнен в Швейцария с Майкъл Фелпс, талантът даде отговорите пред BGswim.com преди първенството на Европа в Казан през юли и на планетата за юноши в унгарската столица Будапеща, на което ще плува още 50 м бътерфлай (пресявките са тази утрин – 23 август).

– Йосифе, живя и тренира в Германия четири години. Лесно ли се адаптира към начина на живот в държава, известна с желязната си дисциплина и организация?

– В началото ми беше трудно, но с времето свикнах и се установих. С родителите ми решихме, че по-добрият вариант е да останем в Ерфурт. Не беше целенасочен избор, свързан с моето развитие като плувец, а бе житейско стечение на обстоятелствата – баща ми замина на работа.

 

Възникнаха обаче проблеми в училището от страна на директора и преподавателите. Учителите не се държаха както трябва.

 

И от значение бе фактът, че в гимназия с 500 ученика бях единственият чужденец. Не мога да кажа какъв точно бе проблемът, но не искам да навлизам в детайли.

– На какво те научи немската система?

– Че издръжливостта е от изключителна важност за реализацията на плувеца. В Ерфурт правехме много дълги серии, например 8 по 400 св. стил на макс. Или пък 20 по 200 с една минута почивка, 8 от тях по четири максимално, все едно си на състезания.

– Какво отличава плувната система в Швейцария от тази в Германия? 

– В Германия се набляга на дългото плуване и обемите, на издръжливостта, но с качествени тренировки. В Швейцария се работи предимно върху детайлите.

Отработваме един детайл по много пъти. Тренираме в две отделни групи – едната профилирана за спринтьори, другата за специалистите в дългите дистанции.

Най-активен и в подкрепата на съотборниците си. Тук по време на турнира Комен къп в Бургас

В клуба ми Вализелен сме 20-30 души, а в моята група на спринтьорите сме 12 души. Има и профилиране по стилове.

 

Аз съм в групата на делфинистите и кроулистите.

– В Швейцария работили се и в психологически план с младите спортисти?

– В училище ми в Устер имаме час за психиката на човека и в тази връзка научавам полезни за мен като плувец неща. Е, като за спортно училище нямаме много предмети.

Намерението ми е да се преместя в по-голямо спортно училище, за да имам възможност да тренирам по два пъти на ден.

– Какъв километраж навърташ?

– Когато нямам състезания правя към 3500-4500 м дневно. Когато заострям – от 2 до 3 км. Имам специална част само за старт. Тя е след една от тренировките.

Разплувам 1000 м и после в продължение на 45 минути правя стартове и обръщания, а моят треньор Жерар Мьорланд следи и коригира грешките ми.

С Калоян Левтеров, който пропусна шампионата в Будапеща, поради здравословен проблем


В България по време на лагер анализираме старта и обръщане, но в Швейцария всичко се прави много по-качествено.

– Какви са големите ти цели?

– Надявам се на добри постижения. В дългосрочен план се целя в участие на олимпийски игри. Времето ми на 100 м бътерфлай е много близко до норматива за Токио догодина (постигна го – б. а.).

– Плуването ли беше първият ти избор за спорт?

– В Пловдив паралелно тренирах и футбол в Спартак. Контузиите зачестиха и се отказах. Първоначално бях брусист, обърнах на гръб, не ми хареса.

Сега съм делфинист и кроулист. Започнах да плувам на 6 г. под ръководството на г-жа Славяна Раденкова и при нея останах до 11 г.

После ме пое г-н Стефан Георгиев до заминаването ми за Германия в края на 2014-а.


– След като се дипломираш ще смениш ли отново държавата? Например САЩ?

Примерът с българските плувци в Америка – Антъни Иванов, Калоян Братанов, Любомир Епитропов и други, показва, че това е прекрасна възможност.

Мисля обаче да си остана в Швейцария. Условията са много добри и тук се подготвям основно за европейското и световно първенство за юноши под ръководството на моя треньор….

– Как прекарваш свободното си време?

– Излизам с приятели. В Швейцария засега нямам българи сред тях.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар