Как да накараме детето да се влюби в зимните спортове

В някой слънчев ден в родителските глави започва да се върти мисълта, че детето трябва да се научи да кара ски/сноуборд/кънки. Докато семейството узрее за тази идея, хлапето вече ще е навършило 3/5/8/12 години.

Кога е идеалният момент да го накараме да се влюби в зимните спортове?

Уменията, които развиват хората чрез практикуването им и удоволствията, които тези спортове предлагат, са невероятно ценни на всяка възраст.

Но най-важно е да научите децата да спазват правилата за безопасност. Всъщност, има много важни неща, свързани с активния начин на живот през зимата, за които разказва Letidor.ru.

През зимата сме склонни да се отдадем на леност, ако не проявяваме самоинициатива, а заседналият начин на живот води след себе си куп проблеми. Затова главното е да възпитаме у детето още от малко любов към движението през всеки сезон, а падащият сняг за него да е не просто красива гледка, а още една възможност за спорт.

Колкото по-рано – толкова по-добре
Започнете да възпитавате любов към зимните спортове още в първите години на детето. Можете да го качите на ски чак, след като вече е стъпило съвсем уверено на краката си и може да върви и да тича. Иначе задачата би била и непосилна, и безсмислена.

Преди да навърши 4 години може просто да тренирате с малки ски под наем в близката градинка, но след това би било чудесно да му подарите първите негови ски и да отидете в планината.

Там може да видите много малки спортисти, които се спускат елегантно и спокойно по пистите – като големите. Мислите си, че те са уникални? Не, просто техните родители са били много търпеливи и са започнали с тренировките по спускане, след като детето вече е започнало да върви и тича съвсем уверено.

Личният пример е най-заразителен
Можете да обяснявате с часове колко са полезни ските, колко е модерно да се кара сноуборд, колко елегантни са движенията на кънки и да цитирате статии по темата от интернет. Но това, което детето вижда е, че стоите пред монитора и не се пързаляте никъде – нито на пързалката, нито на пистата. А да го накарате да си представи нещо на теория е доста по-сложно, отколкото да му го покажете лично.

Дори изобщо да нямате понятие от тези спортове, направете го заради него – заведете детето в планински курорт, защото то е по-склонно да прекарва времето си с вас, освен ако не говорим за тийнейджър в разгара на пубертета, разбира се.

Не очаквайте рекорди
Всеки родител мечтае за велики постижения на своето дете, но то може би изобщо няма такива намерения или не иска да реализира мечтите на големите. Така че прекалената амбиция е напълно излишна в тази посока – дори хлапето да се е научило добре да кара ски, сноуборд или кънки, не бързайте да му предричате професионална кариера или да го карате да се стреми към нея. Първо трябва да сте наясно доколко то е склонно да се занимава с дадения спорт, дали за него не е тормоз да тренира прекалено целенасочено.

Защото, в крайна сметка, всяка спортна кариера е свързана с дисциплина, ограничения, болка, травми и ранно „пенсиониране“. И въобще, какво им е на любителските спортни занимания, просто за удоволствие?!

Личен треньор
Някои училища организират децата в групи по желание и ги водят на ски курсове, но в тези групи често можете да забележите хлапета, които се чувстват нещастни. Те страдат, че не могат да направят рало, че са неуверени на пистата, страхуват се да се спуснат… Или обратното – прекалено са самонадеяни, не слушат обясненията, не изпълняват нужните движения. И в двата варианта от тези деца няма да излязат добри скиори или бордисти, но вината не е у тях!

Не разчитайте, че един ски учител ще научи всичките 15 деца да карат добре. Досега не е измислено нищо по-добро от индивидуалното обучение в тази област и не, не бързайте да се притеснявате, че обучението ще ви излезе скъпо.

В ролята на треньор може да влезе някой ваш близък, който е добър скиор, някой съсед, приятел или чичо. И когато детето прояви потенциал и желание да се развива в белите спортове, можете да си позволите няколко частни урока, защото ще се изплатят в бъдеще – това е добра инвестиция.

Не спорт, а приключение
Това е правилното послание, ако решите да заложите на този вид детска активност. Малкото едва ли се интересува от патосни речи за ползата от спорта, но да се отправи на семейно зимно приключение е нещо съвсем друго.

Разкажете му колко е ценно зимното ориентиране, обещайте награда за издържливост или за пробягване на сто метра в снега без нито едно падане, въобще – постарайте се да мотивирате детето, така и вие ще се настроите на тази вълна – новият опит ще е ценен и за вас, ако разбира не, не се отнасяте към тези занимания като към поредното родителско задължение.

Не бързайте да купувате екипировка
Даже да сте уверени, че за детето ви е нужно само най-доброто спортно оборудване, не бързайте да купувате пълен екип за първата разходка в планината. Вероятността малкото да не оцени предимствата на новия спорт е голяма, както и рискът новата каска и ски обувки да бъдат заточени в килера до костюма за самбо, до комплекта за химически опити и други атрибути за различни хобита, които сте пробвали, а са му доскучали. Това е разочароващо, но възможно, така че проиграйте следния вариант:

Като начало заемете нужните неща от познати или под наем от ски училището, като, естествено, внимавате те да са качествени и по мярка – едни неудобни ски обувки могат да откажат всеки от по-нататъшни занимания, а това също би било жалко…

Мислете за здравето
Не мислете, че падането на снега е безобидно – то, както и изкълчения глезен на кънки могат да бъдат много болезнени, затова в началото на обучението предотвратявайте и избягвайте сериозни падания и сложни действия. Даже леката травма може да отврати детето от спорта за дълго и да се „обажда“ след години.

Винаги носете със себе си мини аптечка с мехлем за случаи на разтягане и удари, еластични бинтове и обезболяващо лекарство и преди всяко начало на тренировките напомняйте на детето да спазва техниката на безопасност и правилно каране.

Снимките като мотивация
Носете фотоапарат и снимайте детето и неговите първи спускания, направете му клип, за да сподели своя успех с приятелите си – това също мотивира, а и ще бъдат хубави кадри за спомен, особено, когато се изтягате на плажа и преглеждате постиженията му през изминалата учебна година. Ако пък му провърви и стане известен спортист в бъдеще, тези умилителни фотографии от първите му спускания доста ще се харесат на феновете.

Полезното с приятното
Не завършвайте тренировката без нещо вкусно. Докато се приберете вкъщи, където ви чака обилен семеен обяд, има още време, но още на пистата изненадайте приятно детето си с нещо малко, но приятно за него – шоколадов бонбон, топъл чай, вкусен сандвич ще му дойдат доста добре.

Източник: Новите родители

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.