Какво е да развиваш школа по свободно гмуркане у нас


Гмуркането със задържане на дишането става все по-популярно и съвсем закономерно през 2012 година у нас бе създадена първата школа – Seanomad, която предлага специализирани обучения и тренировки по фридайвинг.

Свободното гмуркане може да бъде разгледано в 2 направления:

– Любителско (рекреационно): за разглеждане, подводна фотография, подводен риболов
– Състезателно: за постижения за дълбочина, хоризонтална дистанция в басейн и време в статично положение.

Когато започнахме да предлагаме обучения, очаквахме, че ще има интерес основно за състезателно направление и наистина в началото повечето хора, които идваха при нас, търсеха „постижения“, основно за дълбочина и хоризонтална дистанция (динамична апнея). Много скоро обаче този тип клиенти намаля.

Състезателното свободно гмуркане е тежък спорт, който освен добра физическа и техническа подготовка, изисква и специфична ментална нагласа, която не се среща никак често. На този етап от развитието на спорта почти всички състезатели в световен мащаб са аматьори и най-трудната част от подготовката е намирането на баланс между тренировки, работа (кариера), семейство и други ангажименти.

Това доведе до промяна на фокуса на школата – основни клиенти станаха любителите гмуркачи: най-често хора, които искат да се занимават с подводен риболов или просто да гмуркат за удоволствие. Усилията ни основно бяха насочени да популяризираме гмуркането на един дъх и различните му приложения и едва тогава да убедим хората в стойността на професионалните обучения и тренировки, които предлагаме.

Постепенно адаптирахме обученията и тренировките за тези групи, започнахме да предлагаме и занимания в една атрактивна, но забравена дисциплина – подводната стрелба с харпун по мишени (в басейн). Благодарение на това, всяка година до началото на пандемията интересът към предлаганите услуги нарастваше.

В края на 2019 г. направихме сериозна инвестиция в екипировка и маркетингови кампании и очаквахме рекорден ръст, включително и заради едно събитие, за което трудно се преборихме: България да е домакин на световно първенство по свободно гмуркане в басейновите дисциплини. Такова мероприятие оказва добро влияние за популяризирането на спорта и се радва на много добро медийно отразяване (зрелищно е да се види на живо човек, който 300 метра хоризонтална дистанция на един дъх, а на световното има няколко участника с подобни резултати).

Пандемията размести плановете ни (към момента световното първенство е насрочено за юни 2022 в Бургас). Ограниченията за пътуване, достъпът до басейни и други последици от „новото нормално“ ни принуди за кратко време да оптимизираме разходите си и да направим много промени. Броят на нови клиенти, които тепърва се захващат със свободно гмуркане, намаля драстично.

Но ядрото от редовни клиенти на школата не беше толкова засегнато и благодарение на него преминахме през този период и в момента отново работим с 2-годишни планове за развитие. Твърдо убедени сме, че все повече хора ще (пре)откриват гмуркането на един дъх, а нашите опит и история ще ни превърнат в предпочитаното място за обучение – както за любители, така и за състезатели.

В периода октомври-юни Seanomad провежда занимания на басейн в София, Пловдив, Варна. През летните месеци школата се мести на море: в Приморско и Никити (Халкидики, Гърция).

Любомир Стефанов е инструктор и международен съдия по свободно гмуркане, рекордьор на България в дълбочинните дисциплини. Основаното от него училище за свободно гмуркане Seanomad има за цел да популяризира и развива фридайвинга както сред любителите, така и сред хората търсещи спортни постижения

 

Вашият коментар