Лесният или трудният начин


Предизвикателствата, с които всеки плувец се сблъсква ежедневно

Лесният или трудният начин? Тези две опции винаги стоят пред плувеца, независимо дали става дума за тренировки, училище или ситуации от живота. Добрият плувец във всеки един момент ще предпочете трудния начин пред лесния. Опитът му е показал, че именно трудният е и правилният.

Избирането на трудния път е винаги предизвикателство и понякога изисква доста усилия, но по този начин изгражда дисциплина и воля. А това са качества присъщи на всеки шампион.

Ето някои предизвикателства, с които всеки плувец се сблъсква ежедневно и честно казано, понякога са наистина сериозни:

Всяка сутрин, когато будилникът се включи

Просто го изключваме, обръщаме се и оставаме в царството на сънищата. Определено там е много приятно, хубаво и топло.

Когато бях активен състезател, това беше ужасяващо. Всяка сутрин да ставам рано, за да отида на тренировка, буквално доста болезнено за мен. Вечерта преди лягане мотивацията ми беше на 100%, а сутрин се стопяваше на нула. Единственото, което ме караше да стана от леглото беше дисциплината, която бях изградил. Именно на нея трябва да разчитаме, когато мотивацията липсва.

Следващият път, когато рано сутрин не ви се ходи на тренировка си спомнете защо тренирате и какви цели сте си поставили. Ако изберете да останете в леглото, забравете за целите. Ако изберете да станете, знайте, че сте избрали правилния път. Тогава успехът ви е в кърпа вързан.

По време на тежка серия на тренировка

Знаете за какво говоря. Тежка седмица, изпълнена със сериозни тренировки, на които трябва да дадем всичко от себе си. Понякога целите и задачите ни се виждат невъзможни. Отказваме се още преди да сме опитали. Вместо да вложим всичко от себе си и да опитаме да направим тренировката по най-добрия начин, се отказваме или преди да сме започнали, или малко след като сме стартирали тежката серия.

Преди няколко години имах подобен случай. Беше по средата на сезона, куп мъчителни тренировки и бях адски изтощен. Когато разбрах, какво се очаква от мен по време на серията си казах: „Няма начин да успея.“

Още на второто повторение вече бях изтощен и просто се отказах, дори не опитах да продължа до край. След този случай изключително много съжалявах, че не се опитах до край и никога повече не си позволих да се откажа по такъв начин. Нещата не винаги ще се получават по време на серия, но сме длъжни да опитваме до край.

Малките детайли по време на тренировка

Подводни, обръщания, стартове, техника са най-честите неща, на които не обръщаме сериозно внимание. И като казвам сериозно, наистина е така. Подводните са мощно оръжие, което всеки един плувец трябва да развие. Неслучайно му казват ПЕТИЯТ стил. Всеки елитен плувец до такава степен го е усъвършенствал, че няма как да не направи впечатление на другите. Само забележе Кейлъб Дресъл какво прави конкуренцията в подводната част, направо я отвява.

Обръщанията трябва да са мощни и експлозивни, трябва да се отблъскваме от стената със сила. Това не е място, на което трябва да почиваме, а напротив, трябва да вложим още повече усилия.

Стартът е от изключителна важност, особено на спринтовите дисциплини. Ако не го владееш добре, няма как да победиш на 50-те или дори на 100-те метра, където всичко се решава в стотните. Отново ще дам пример с Кейлъб Дресъл и феноменалния му старт, няма как да не се забележи. Ще дам пример и с Грегорио Палтриниери, който е специалист в дългите дисциплини, неговият старт доста куца и също прави впечатление.

Техниката е ясна, без нея сме за никъде. За нея се работи постоянно и непрестанно и никога не трябва да се забравя.

Вечерта преди лягане

За да улесним ставането сутрин е хубаво да си легнем рано, да се наспим добре. Трябва да оправим плувната раница вечер, а не да се налага да го правим рано сутринта. Да не стоим пред екрана на смартфона, гледайки клипове или да си чатим с приятели.

Трябва да си създадем режим, който да спазваме, защото по този начин организмът се адаптира и значително много се улеснява. Така че, организирайте си лягането вечер и ставането сутрин.

Лесният или Трудният начин?

От казаното става ясно кой е правилният. Важно е да разберем, че единствените, които можем да държим отговорни за нашите успехи или провали, сме именно самите ние. Избирането на правилния начин ще ни направи не само по-добри в басейна, но и в живота ни извън него.

Вашият коментар