Мат Бионди оглави бунтарите на световното плуване

Легендарният Мат Бионди е отново в центъра на прожекторите, след като бе избран от актуалните световни шампиони и звезди да оглави Съюза на плувците от световна класа, който трябва да извоюва правото на глас сред организации, отказван в продължение на десетилетия.

Притежателят на 11 олимпийски медала и героят в басейна от Сеул’88 се срещна в Лондон с най-новата вълна величия, за да начертаят следващите стъпки за създаването на амбициозния си проект.

Плувците настояват да бъдат включени в управленските структури на техния спорт.

Бионди има подкрепата на най-добрите в света, включително всички присъстващи на европейското дерби на Международната лига в Лондон този уикенд.

Бе аплодиран от Адам Пийти, Катинка Хошу, Кейт Кембъл  др.

Бившият световен рекордьор на 50 м и 100 м св. стил, който бе мостът между двете ери – тези на Марк Шпиц и Майкъл Фелпс, е може най-подходящият човек за задачата да бъде обяснено на настоящото поколение какво е да си най-популярната и успяла фигура в спорта си, която се опитва за капитализира успеха, да промени статуквото, но в крайна сметка е победен от системата, поставяща собствените си интереси над тези на състезателите.

„Моята драматична история започна през 1988 г. Прекалено се смесих с някои от другите спортове. Тенисът току-що бе стъпил в олимпийската програма и звезди като Щефи Граф трябваше да бъде се превърнат в аматьори две седмици преди игрите в Сеул“, разказа Бионди пред авторитетното издание Swimming World.

https://www.youtube.com/watch?v=R03pMGBZe08

„Бяхме задействали въпроса с тръстовите фондове, когато по време на среща в Германия с представителите на спонсора ми, получих факс от USA Swimming (Плувната федерация на САЩ – б. а.), в който казваше, че ако участвам, горя. Arena слагаше храна на масата ми. Не бяха много пари, но това означаваше, че не трябваше да правя това, което поколенията преди мен бяха правили – и това беше да нося чанти в хотели и да доставям пици и т.н. В крайна сметка направих малко пари като плувец. И така, бях откровен с USA Swimming, написах няколко статии, за да се опитам да внеса малко светлина в проблемите и платих голяма цена за това“, продължава Торпедото от Морага.

„Те не се опитваха публично да потиснат моята видимост, но частно го направиха и бях толкова разстроен. Та това беше моята родина. Спечелих 11 олимпийски медала за САЩ, а не бях подкрепен от страната си, а активно поставиха палец, за да ме държат извън екрана, извън басейна. Това беше просто невъобразимо. Бях толкова ядосан, че станах учител и преподавах математика в гимназията в продължение на 17 години“, бесен е Бионди.  

Като учител по математика в школата на Сиера Каньон в Чатсуърт, Калифорния, Кралят на спринта през 80-те и началото на 90-те не само формира академичния аспект от живота на своите ученици, но и работи с тях като с треньор.

Предава умения, надхвърлящ тези в басейна. Учи ги на работа в екип, на дисциплина, всеотдайност и решителност.

https://www.youtube.com/watch?v=PbaCjtXn1KY

Първият човек слязъл под 49 секунди на 100 м св. стил (48,95 през 1985 г.) обаче се оказва самотен глас по отношение на битката му за навлизането на парите в плуването и присъствие на състезателите в организациите.

Плаща висока цена, след като договорът му приключва.

Сега американската суперзвезда възнамерява да доведе борбата до край и да върне откраднатите от него години, когато интересът на спортистите рядко бе защитаван и бе грижа на ръководителите и бюрократите.

И сякаш съдбата му намигна в най-подходящия момент.

Синът на основателя и президент на Международната плувна лига Константин Григоришин – Иван и синът на Бионди – Нейт, се сприятелиха покрай следването и в университета в Бъркли.

Беше осъществен контакт и бе въпрос на време бащите да се свържат един с друг.

Бионди се срещна с Григоришин и екипа на Международната плувна лига, както и мениджърите на отборите ЛА Кърънт и Кали Кондорс, също исполини – Лени Крайзелбърг и Джейсън Лезак.

Бионди харесва това, което чу за ролята, която може да изиграе.

„Моята цел е точно това, което предлагате – да видя дали спортистите могат да се обединят около обща цел. Започнах това преди 30 години и ще ми бъде интересно, но и възмездяващо да накарам спортистите да се обединят. За организациите бе лесно да се справят с отделни личности, но няма да е така, ако спортистите се изправят като един, като истинска сила”, доволен е Бионди.

Една от първите задачи в новото му амплоа е да върне великите на ръба на водата.

Прави и невъзможното да покани легендите от всички поколения да присъстват във ВИП-зоната на заключителната среща от Международната плувна лига в Лас Вегас на 20-21 декември.

„Плувците трябва да осъзнаят, че са голяма част от шоуто и голяма причина спонсорите дават милиарди за всичко това. Че те вдъхновяват децата да се занимават с плуване“, завършва Бионди.

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар