Международният турнир по плуване „Бриз“ вече в памет на Иван Стойчев–Рошавия

 

Седмото издание на големия и традиционен международен турнир по плуване на бургаския клуб „Бриз“ ще бъде в памет на Иван Стойчев – Рошавия. И занапред състезанието ще носи името на починалия член на фамилия Стойчеви, която основава преди 24 години „Бриз“ и продължава да води клуба към успехи и масовост и досега. Освен „Бриз“ съорганизатори на надпреварата са Община Бургас и Българска федерация плувни спортове. Официалното име на състезанието е „VII международен турнир „Бриз“ в памет на Иван The Roshav Стойчев“.

Стартовете са от 8 до 10 октомври на 25-метров басейн с 10 коридора – модерният 50-метров „Парк Арена ОЗК“ в Бургас позволява това със системата за преграждане, с която разполага. Това позволява по време на турнира да има и допълнителен басейн за загрявка. Измерването на времената ще е с ALGE timing system. Предвидени са парични премии за първите трима плувци с най-добри постижения при мъжете и при жените според точковата система на FINA.

Спонсорите на турнира, които организаторите в официалната покана наричат „Приятели на събитието“ са „Спорт депо“ и световната марка за плувна екипировка SPEEDO, чийто представител у нас е веригата. А също така Ozone.bg и Familia DENT, която ще осигури и допълнителни парични премии от по 1500 лв. за двамата най-добри състезатели – жена и мъж, както и материални награди. Именно от Фамилия ДЕНТ дават най-сериозното финансово рамо на турнира, което не е изненада – компанията е сред сериозните спомоществуватели на спорта у нас. От Ozone.bg се включват в турнира заради Иван Стойчев. Рошавия беше добър приятел с хората от най-големите български гейминг фирми, както и разпознаваема личност в гейминг средите. Освен това Иван бе човекът, който преди доста време осъществи първото пряко предаване в интернет на плувно състезание в България. И точно заради паметта на Рошавия от плувен клуб „Бриз“ имат амбицията да издигнат на по принцип много добрия турнир на още по-високо организационно и спортно-техническо равнище.

Възрастовите групи ще бъдат пет: родени 2003 г. и по-големи, 2004-2006, 2007-2008, 2009-2020, 2011 и по-малки.

Крайният срок за подаване на заявки за участие е 4 октомври 2021 г. на bulswimmingfederation@gmail.com. Плувцте имат право на стартове в до 4 дисциплини.

Сред най-впеатляващите участници в предишните издания на международния турнир „Бриз“, на които са подобрени редица национални рекорди, са: Динко Юкич (европейски шампион, бронзов медалист на световно първенство, четвърти на олимпийски игри), Антъни Иванов (четвърти в Европа и финалист на световно първенство), Татяна Салкутанлимпийска шампионка за девойки, мултимедалистка на световни и европейски първенства за девойки), Анастасия Басисто (финалистка на световни и европейски първенства за девойки), Любомир Борисов (двукратен шампион на Световни полицейски игри), Нелсон Силва (златен медалист от няколко турнира за Световната купа на ФИНА), както и съставът на клуб „Ал-Ахли“, известен с прозвището „Клубът на века“.

 

 

Вашият коментар