Милак със зверски рекорд, за малко под 1:50 сек. на 200 м бътерфлай

Звездата на унгарското плуване Крищоф Милак взриви „Дуна арена“ в Будапеща, след като направи изумителен световен рекорд и защити със смазващо надмощие планетарната си титла на 200 м бътерфлай.

Бе на крачка да стане първият човек със слизане под 1:50 минути. Прибра от ФИНА 50 хиляди долара премия.

Новият световен рекорд на Милак, съответно и европейски и на шампионатите, е 1:50,34 мин. Предишният е също негов – 1:50,73 мин. от шампионата на планетата в Южна Корея през 2019 г.

Унгарският дългуч циментира статута си на най-доминиращия плувец на 200 м бътерфлай – дисциплината, с която беше идентифициран най-вече универсалният великан Майкъл Фелпс.

Милак държи осем от 12-те най-бързи постижения. Сега е и с 1,17 сек. по-бърз от Фелпс, който четири от 12-те останали най-бързи постижения.

„Това е моят дом, всичко беше зад мен. Плувах в моя си басейн, в най-бързия четвърти коридор. Гледаха ме толкова много прекрасни люде. Нямаше как да ги разочаровам”, заяви секунди след триумфа си пред зрителите в „Дуна арена“ и телевизионните приемници.

Милак е фаворит и за златото на 100 м бътерфлай, а задачата му ще се улесни, ако не се яви олимпийският и световен първенец и рекордьор Кейлъб Дресъл (по медицински причини).

Иначе среброто на 200 м бътерфлай с изоставане от 3 секунди взе французинът Леон Маршан – с 1:53,37 мин. Японецът Томору Хонда грабна бронза с 1:53,61 мин.

Петима души плуваха под 1:55 мин. Американецът Лука Урландо бе най-бавният от тях с 1:54,92 мин.

Националният рекорд на Антъни Иванов, който отпадна в пресявките, е 1:54,50 мин. Постави го именно тук преди година на европейското първенство, когато остана на 7 стотни от бронза.

Вижте къде може да следите първенството с картина, резултати, справки и любопитна информация.

Резултатите на живо ТУК

Картина по БНТ 3 ТУК

Къде по света може да се гледа ТУК

Програмата ТУК

и ТУК

Списък на състезателите ТУК

Стартовите списъци ТУК

Прогнозите и претендентите ТУК

 

Вашият коментар