Дресъл аут по медицински причини, Поповичи със световен рекорд на 100 м св. стил

Действащият двукратен световен шампион Кейлъб Дресъл няма да защитава титлата си в кралската плувна дисциплина 100 св. стил в Будапеща, след като бе изваден по медицински причини от полуфиналите.

Името на американската суперзвезда се появи първоначално в първата серия за определянето на голямата осмица, но минути по-късно стартовият състав доби нов облик.

„Отборът на САЩ взе решение след консултация с Кейлъб, неговия треньор и лекарския екип, той да се оттегли от състезанието на 100 м св. стил по медицински причини. По-късно тимът ще реши дали да участва в останалите стартове“, обяви мениджърът на американския отбор Линдзи Минтенко.

Дресъл пропусна и смесената щафета микс 4 по 100 м, но и без него САЩ взе златото.

25-годишният Кейлъб спечели златото на последните две световни първенства в Будапеща 2017 и Южна Корея 2019, както и на олимпийските игри в Токио.

Той е единственият плувец в историята, успял да премине границата от 47 секунди в текстилен костюм.

В сериите Дресъл даде второ време (47,95) след румънската сензация Давид Поповичи (47,60). Почитателите на плуването очакваха с трепет сблъсъка им, особено след великата победа на 17-годишния Поповичи на 200 св. стил. Мнозина се зачудиха дали татуираният янки нарочно не и избягал от двубоя, за да запази положителния си баланс.

В плуванията на 50 м бътерфлай се видя, че на старта Дресъл не е същият взривен атлет. Световният рекорд за юноши на Поповичи на полуфиналите на 100 м св. стил потвърди опасенията. Румънецът даде първо време с 47,13 сек. Досегашният от 47,30 също е негов от миналогодишното европейско първенство за юноши в Рим, където взе златото. За него това е третият световен рекорд в Будапеща.

Това 47,13 на Поповичи е само на 2 стотни от европейския рекорд от 47,11 секунди, който руснакът Климент Колесников постави на Токио 2020. Ален Бернар от Франция плува по-бързо от това на френското първенство през 2009 г., но не беше ратифициран като европейски рекорд.

Поповичи върви към световния рекорд на 100 св. стил – 46,91 сек. на бразилеца Сезар Сиело, поставил го на световното първенство в Рим 2009 г. Тогава властваха високотехнологичните костюми и рекордите падаха като круши.

Само двама други мъже са плували под 47 секунди – Дресъл и Бернар.

Давид Поповичи сега е 9-ият най-бърз мъж в историята на дисциплината, изкачвайки се от 11-то място.

 

Вижте къде може да следите първенството с картина, резултати, справки и любопитна информация.

Резултатите на живо ТУК

Картина по БНТ 3 ТУК

Къде по света може да се гледа ТУК

Програмата ТУК

и ТУК

Списък на състезателите ТУК

Стартовите списъци ТУК

Прогнозите и претендентите ТУК

 

Вашият коментар