Мис BGswim Никол Кошеджийска: Конкурсът популяризира плуването

 

Никол Кошеджийска е първата носителка на короната Мис BGswim.com в конкурса, организиран от ЕС Медия и сайта за плувни и водни спортове. 21-годишната пловдивчанка е многократна държавна шампионка и медалистка във всички възрасти. Специалистка в дългите кроулове Кошеджийска има над 200 отличия, включително и от международни състезания.

На сметката си възпитаничката на Младост‘91 (Пд) има и национален рекорд за девойки старша възраст – на 1500 м св. стил.  Постига го, когато е на 15 години. Тогава е с четвърто време в Европа. Участничка е на континенталното първенство на малък басейн за мъже и жени в полския град Шчечин през 2011 г.

Купите й от плувания в открити води са над 20. Треньорката в столичния НСК Олимп е печелила и най-престижния маратон у нас Галата-Варна.

– Никол, в спорта класациите се определят от значимостта на постиженията. Какво дава победата в конкурсна надпревара?

– Плуването е един от най-красивите и най-популярни спортове и всеки един успех и събитие е от голямо значение за развитието му. Всички ние, като част от тази прекрасна плувна общност, трябва да се подкрепяме взаимно, да се радваме за успехите на нашите колеги и да се сплотяваме.

Конкурсът Мис и Мистър BGswim.com има за цел не да разединява и да всява интриги, а всеки от нас да бъде горд с това, че ние плувците сме красиви, истински и представяме този невероятен спорт на такива платформи.

 

С победителя в конкурса Мистър BGswim.com Цанко Цанков. Снимки: Ивелин Солаков и личен архив

 

Тук е моментът чрез BGswim.com да благодаря на всички, дали своя глас за мен. Това означава много за мен. Без вас тази победа нямаше да е осъществена. Специални благодарности на НСК Олимп и Финис, които подпомогнаха по максимално най-добрия начин и имат голям принос към короната за Мис BGswim.com.

Беше извън басейна заради контузия. Поднови ли тренировки?

– До края на годината имам лекарска забрана да се натоварвам на максимални обороти. Поради тази причина ще пропусна държавното първенство на малък басейн в София през декември.

Контузията беше тежка и възстановяването за съжаление става наистина бавно. Иначе догодина ще се състезавам за клуба, в който работя, а именно НСК Олимп.

Къде се чувстваш по-добре в басейна или на състезания в открити води?

– Определено в открити води се чувствам по-добре, а и по-свободна. Плуването в море ми харесва изключително много още от малка.

 

– Кои за теб са големите проблеми в българското плуване?

– Тревожен и съществен е този, че ние плувците не виждаме перспектива. Няма стимул за оставане в басейна и трениране на високи обороти. С времето все по-малко хора подкрепят решилите да се занимават с високо спортно майсторство в плуването.

За сметка на това негативните коментари са много повече. Когато няма какво да те стимулира и няма никаква отплата за вложените усилия, с течение на времето просто загубваш  смисъл да продължаваш.

 

 

– Родом си от Пловдив, но работиш и тренираш в София. Какво е твоето обяснение, че при два милиона население и толкова много деца, столицата изостава от Варна, Пловдив?

– В София има много клубове и много басейни, лично според мен клубовете са прекалено много.

В днешно време всеки иска да си има собствен клуб. Да управлява. За съжаление мнозина са тези, които не с запознати достатъчно с тънкостите в плуването и организацията му.

Има много качествени деца и ако треньорите обърнат повече внимание върху вече изградените малко или много състезатели и ги развиват, ще има съществен прираст на резултатите.

Много от треньорите търсят масовост. Искат да имат големи групи с деца. Да им върви началното обучението.

Високото спортно майсторство обаче не върви без началното обучение. И  обратното – ако нямаш добри състезатели с медали и резултати, които да привличат родителите да запишат децата си в твоя клуб, не става.

 

– Дълги години родният ти клуб Младост91 (Пд) беше хегемон в българското плуване. С появата на Спринт се увеличи конкуренцията в града, въпреки че се работи само на един басейн. При това 25-метров. Какво е обяснението ти в Пловдив винаги да има силни плувци?  

– Може да прозвучи грубо и да обидя мнозина, но Младост’91 беше хегемон, защото го нямаше Спринт. Аз идвам от школата на Ботко Трендафилов, а доста от състезателите, които вземаха медали бяха точно от нея. За съжаление в Младост’91 си помислиха, че клубът винаги ще бъде №1и малко се поотпуснаха във високото спортно майсторство.

А добри плувци от Пловдив винаги ще има, докато класни треньори като Ботко и Ваня Аргирова са на басейна и си вършат работата с желание и хъс.

 

– Самата ти работиш като треньор. На какво учиш малките  ти възпитаници?

– В НСК Олимп се занимавам с началното обучение. Като изцяло се концентрирам върху правилното изпълнение на задачите. Следя за стриктното поведение и уважение към треньора. И разбира се развитието на малките деца. Все пак те са нашето бъдеще.

При какви условия работиш?

– Басейнът, на който работя е нов, с нова пречиствателна система (без хлор). Напълно е пригоден за начално обучение на деца и възрастни.

Комплексът е изцяло към частно училище “Азбуки” и за една година, от както е отворил има много желаещи за обучение и развиване в тази сфера.

 

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар