Мистър BGswim Цанко Цанков с историческо плуване за родната картография

 

Мистър BGswim 2017 Цанко Цанков си е извоювал място в родната плувна летопис в няколко раздела, но е на път да направи значителен принос и за родната картография, предприемайки маратон в Черно море с дистанцията на класическия лекоатлетически маратон.

Многократният държавен първенец и троен медалист от световно първенство за ветерани е амбициран да стане първият българин, който ще преплува акваторията на Бургаския залив – най-големия у нас.

Събитието е планирано за средата на юли и е организирано от местната община и клуба на Цанков – НСК Олимп.

Най-възрастният шампион на България в най-популрната дисциплина 100 м св. стил тренира по 15 км на ден на столичния басейн „Спартак“ под ръководството на Красимир Захов (ПК Спринт, София), след обстойна консултация с водещ маратонски английски клуб.

31-годишният бургазлия е свалил за целта значителна част от мускулната си маса, за да бъде по-лек във водата.

В официалната статистика на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив.

 

И тъй като до този момент е нямало официална информация за точните географски граници на Бургаския залив, от организаторите са изпратили писмо с искане за предоставяне на информация до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК).

 

След като въпросът е разгледан от експертен съвет, е изпратено официално писмо, в което за първи път в историята се определят точните географски граници на Бургаския залив.

 

Любопитното е, че тази информация ще влезе в учебниците по география.

 

В писмото от Министерстввото на транспорта се посочва че, северният край на Бургаския залив е нос Емине ( най-източната точка на Република България ) а южният край на Бургаския залив е нос Маслен Нос, който се намира на юг от гр. Созопол.

Разстоянието между двете крайни точки е 44 702 метра, което представлява разстоянието по права линия. Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море.

Постигнатото време за преодоляването на дистанцията, ще бъде вписано в протокола като първо официално постижение за преплуването на Бургаския залив.

Преди седмица стана ясно, че Цанко Цанков ще влезе в учебниците на Национална спортна академия, като субект на изследване.

Упражненията и тестовете с него, направени в продължение на 9 месеца от доцент д-р Юлиан Карабиберов, доказват ползите на кондиционната подготовка за подобряването на постиженията на плувеца във възраст, в която се предполага, че той е далеч от максимума си.

Експериментираната система „JK Fit Motion – Professional”, по която работи многократният държавен шампион и троен медалист за ветерани и редица именити родни шампиони, е част от концепцията за цялостния тренировъчен процес на наставника му Красимир Захов.

Иначе самото преплуване на Бургаския залив ще бъде извършено по правилата на Международнаата федерция по плувни спортове (ФИНА) и Европейската плувна лига (ЛЕН).

Поради тази причина от световната централа има категорично изискване при подобен род състезания да бъдат фиксирани точните географски граници на трасето и разстоянието между тях.

 

Самото плуване ще бъде солово, с демонстративен характер, а идеята е постепенно да се превърна в международна изява, влизайки във веригата от ултрамаратони на ФИНА.

Цанков ще търси контакти си изявените ни фигури в маратонското плуване като Васил Стоянов,  Петър Стойчев и треньорът на планетарния шампион Красимир Туманов.

Отговорът на запитването на Цанко Цанков за дължината на Бургаския залив ТУК


Вижте визитката на Цанко Цанков ТУК

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар