Мистър BGswim е най-възрастният №1 на 100 м св. стил

 

Мистър BGswim Цанко Цанков е най-възрастният български плувец, спечелил кралската дисциплина на 100 м свободен стил.

Тройният медалист от световното първенство за ветерани в Будапеща 2017 влезе в историята на държавния шампионат на столичния басейн „Диана“, финиширайки за 52,39 сек.

На 30 години Цанков стана трети в генералното класиране, след литовеца Томас Сунгаила и узбека Акмаджан Умуров (и двамата национали та страните си), но бе най-бърз от българите.

В подреждането при нашите на 50 м св. стил състезателят на НСК Олимп (Сф), трениран от президента на Спринт (Сф) Красимир Захов, взе сребро с 24,21.

Цанко Цанков (вляво) изживява втора плувна младост заради треньора си Красимир Захов. Снимки: Евгени Цеков и архив BGswim.com

Цанков стъпи на подиума и на 100 м бътерфлай, вземайки бронз с 57,20. Така преди днешния финал на 50 м бътерфлай бургазлията, който на 13 август ще навърши 31 години, има три медала.

Историческото му постижение е повод BGswim.com да припомни важните събития и фигури на 100 м св. стил в мъжкото ни плуване. Ретроспекцията прави Иван Цанов.

 

Легендарните български плувци

на 100 м свободен стил

 

100 м свободен стил е особена дисциплина. От една страна, за много плувни специалисти тя е олицетворение на плуването изобщо – наричат я класическа и еталонна. От друга страна, за любителите на синия спорт тя е безпогрешен ориентир като те съдят за равнището на плуването в дадена страна по националния рекорд на 100 м свободен стил. Българското плуване е записало в своите анали много легендарни плувци в кралската дисциплина. Всички те са ярки индивидуалности и неподражаеми характери – един с друг не си приличат. Също така плувците на 100 м свободен стил са с великолепни фигури и притежават безспорна физическа красота – истински плувни Аполони. Първият от легендарната плеяда кроулисти е Максим Станишев (Левски София). В хронологичен ред следват – Емануил (Емата) Атанасов (Левски София), Христофор (Фори) Панайотов (АС–23), Боян Илиев (Републиканец Лом), Атанас (Буби) Гинчев (Спартак София), Иван (Бебето) Иконописов (ЦДНА София), Валентин Попов (Академик София), Юлиян Русев (Черно море Варна), Людмил Стоев (Левски-Спартак София), Стефан Георгиев (Локомотив Пловдив), Юлиян Василев (Вихрен Сандански), Цветан Голомеев (Чепинец Велинград), Камен Атов (Левски-Спартак София) и други. Всички изброени заслужават нашето уважение и почит. Максим Станишев, Валентин Попов и Стефан Георгиев са обаче истински първопроходци – сторили са нещо, което никога вече няма да се повтори в българската плувна история. В по-ново време най-бързите ни плувци са двама – трениралият известно време в САЩ Райчин Антонов и пълните съименници Александър Николов – от Пловдив и от Варна. Вторият първи слезе под магическата граница от 50 секунди.        

 

Максим Станишев – първият Максим Станишев е роден на 15.08.1915 г. в София. Малчуганът има шанса още на 4-5 годишна възраст да бъде воден от майка си два пъти седмично в женската плавалня на Софийската минерална баня, до която живее на 100 метра. Тя е германка (баща му е от Дебърско – Македония) и отлично плува бруст. Първите уроци са запаметени за цял живот.

Цялото семейство прекарва летните си ваканции в с. Гьозикен (днес с. Обзор) на Черно море. Там през 1928-1929 г. Макс се запознава с Тодор Медникаров – Шмиргела, известен варненски плувец. От него юношата усвоява различни варианти на полустраничния моряшки стил на плуване. Един ден дори плуват заедно 9 часа без прекъсване. Макс е и един от първите „бадемайстери” по нашето Черноморие, като спасява от удавяне 22 души.

През зимата на 1931 г. в мъжката плавалня на Софийската минерална баня младежът вижда трима души да плуват по съвсем различен начин. Това са братята Франц и Стефан Меншик (собственици на фирма „Пеликан”) и Георг Клайн (стъкларски работник). Те го поканват да тренира в Левски на басейн „Дианабад”. Клайн тренира левскарчето на новия стил „кроул”, а братята Меншик му разкриват тънкостите на гърба и бруста.

Идва 29 май 1932 година. Тогава се провеждат състезания организирани от в. „Спорт”. Водата на „Диана бад” е ледена, но волята за победа на Макс е непомерна и той пръв докосва финалната стена. Нещо повече – установен е и нов български държавен рекорд (1:14.0 мин.). Първият си златен медал спортистът получава лично от главния редактор на вестника – Иван Селвелиев. Този паметен ден променя живота на Макс завинаги. Започва редовни тренировки, помага и на други да овладеят модерната плувна техника. Собственикът на басейна (предприемачът Димитър Пехливанов) усеща, че състезателите и надпреварите привличат повече посетители и отпуска на плувците две кабини като им разрешава и свободен вход.

Още като състезател Макс Станишев се изявява и като организатор и треньор. В това поприще учител му е феноменът Теньо Георгиев (най-заслужилият деятел на „синия” спорт по това време). Дейността на двамата е трудна, отговорна, свързана с много неприятности, вършена на доброволни начала. Търсят се пари за коридори и коркови тапи, уреждат се чрез БДЖ намаления на билетите за пътуване, обикалят се министерства, съставят се програми за клубни, областни и държавни първенства, обхожда се столицата за да се намери подслон за плувците от вътрешността на страната, понякога се върши и хамалска работа.

 

През 1941 г. Т. Георгиев и М. Станишев като по чудо избягват ареста в гр. Охрид, когато са там за да установят връзки с плувците от града – вземат ги за сръбски шпиони.   

 

След политическата промяна на 9 септември 1944 г. за него настъпват тежки дни. Отива на едни състезания като зрител, но е изгонен като „враг на народа”. Каква гавра с този човек. Живее трудно, понякога едвам свързва двата края, но духът му е несломим.

 

Буби  Гинчев – първият под минута на малък басейн

 


 

Изумителната състезателна кариера на Атанас (Буби) Гинчев протича в периода от средата на 40-те до края на 50-те години на миналия век. Има над 30 поправки на държавните рекорди по плуване,  основно на  100 м св. стил.

Спечелил е 25 шампионски титли на НРБ. Първият българин, който плува 100 м св. стил на малък басейн под 1 минута. Избран за плувец №4 в анкетата на петдесетилетието на БФПС (1931-1981).

Буби Гинчев е и един от най–добрите играчи по водна топка в България за времето си. Състезател е на столичните Спартак и  Септември. Шампион на България е за 1952 г. със Спартак и за 1956, 1957 и 1958 г. със Септември

След края на състезателната си кариера завършва медицина и работи като лекар – специалист по ушни болести.

 

Почина на 8 август 2015 г. след кратко боледуване на 87-годишна възраст.

 

Валентин Попов – вече под 1 минута и на голям басейн

 

На 16 юли 1960 г. на открития 50-метров плувен басейн „Диана” в гр. София се провеждат контролни плувни състезания на проектоолимпийския състав по плуване на Народна Република България. На тази дата за първи път българин плува 100 м свободен стил  под 1 минута на голям басейн. Името на плувеца е Валентин Попов (ЦДНА), а времето –      58,4 сек.

Валентин Попов е роден през 1941 г. в столицата, а започва да плува деветгодишен, като отначало не е бил под опеката на никакъв наставник. По-късно попада в Юношеска спортна школа под ръководството на треньорката Дора Каранджова. От 1957 г. негов треньор е Климент Бойчев.

През есента на 1960 г. Бойчев споделя следното пред спортния журналист Христофор (Фори) Панайотов: „Когато го взех под мое ръководство, плуваше сравнително добре всички стилове за своите 15 години. Канеше се да става брусист. Но изключителната гъвкавост в раменете и силно развитото му чувство за координация на движенията ме подтикнаха към окончателното решение – Валентин трябва да плува като основна дисциплина кроул.”

Попов е шампион на страната на 100 м св. ст. през 1959 г., 1960 г., 1961 г., 1962 г. и 1964 г., а на 200 м св. ст. през 1966 г. Плува добре и гръбен кроул, като печели републиканските титли на 100 м гръб през 1959 г., 1960 г. и 1961 г. Довежда държавният си рекорд от 0:58,4 мин. (1960 г.) до 0:56,8 мин. през 1965 г. Има също републикански рекорди на 200 м св. ст., 100 м гръб и 400 м съчетано плуване. Валентин Попов участва на Световните студентски игри през 1961 г. в гр. София, където на басейн „Република” на 27 август, се класира осми на 100 м св. ст. с време 0:59,0 мин.

Бил е помощник-треньор на националния ни отбор по плуване. Понастоящем живее във Франция.

 

Стефан Георгиев – първият финалист на европейско 

Стефан Георгиев е роден на 28 юли 1955 г. в гр. Пловдив. Започва да плува десетгодишен, а през 1966 г. попада в една учебна група на треньора от ДФС „Марица” Димитър Дръндаров (Дръндара). Година по-късно е вече под крилото на треньора Григор Лазов (бате Гришо) – специалист побрал в интелекта си чудовищно количество от плувни знания, за съжаление вече покойник. Две години (1972–1973) е и под опеката на Любомир Милковски в ЦСУ „Олимпийски надежди” в гр. София.

 

На 11 август 1973 г. по време на Петото Балканско първенство по плуване, провеждащо се в гр. Дубровник (Югославия) Стефан Георгиев фиксира на 200 м свободен стил 1:59.6 мин. – нов национален рекорд и за първи път българин слиза под двете минути на 200 м свободен стил Тогава атлетичният младеж с височина 190 см и тегло 78 кг пропуска пред себе си само Славик от Румъния, като трети е отново българин – непрежалимият Людмил Стоев (Есперансата).

Стефан Георгиев е изключителен талант, чрез когото родното ни плуване постигна едни от първите си и знаменателни успехи в международни води, и то в най-атрактивната и престижна дисциплина в „синия” спорт – 100 м свободен стил. Ето някои от по-значимите му успехи: 1) август 1974 г. – осмо място на Европейския шампионат по плуване в гр. Виена (Австрия) на 100 м св. ст. с време 53,8 сек.; 2) юли 1975 г. – осмо място на Второто Световно първенство по плуване в гр. Кали (Колумбия), като участник на първи пост, в българската щафета 4×100 м свободен стил (3:37.34 мин.), заедно с Димитър Коларов, Тони Стателов и Людмил Стоев; 3) Стефан Георгиев е последователен и непрекъснат балкански първенец на 100 м свободен стил за периода 1973 г. – 1979 г., което е едно невероятно постижение.

Тук е мястото да се отбележи, че пловдивчанинът има спечелени 22 балкански титли, които са само от две индивидуални дисциплини и щафетите; 4) Държавен първенец на 100 м свободен стил през 1973 г., 1974 г., 1976 г. и 1977 г.

Според плувните ни експерти той е нашият плувец № 2, за периода 1931 г. – 1981 г., като е изпреварен само от трагично загиналия колос на родното ни плуване – Юлиан  Русев.

 

Цветан Голомеев – втори на Купа „Европа”

Цветан  Голомеев е роден през 1962 г. във Велинград. Братовчед е на едно от най-големите имена в българския баскетбол за всички времена – Атанас Голомеев . От малък се отличава с висок ръст и великолепно развито телосложение и местни треньори по различни видове спорт го агитират да се запише в техните спортни групи.

Младият Голомеев избира в крайна сметка плуването и попада под опеката на легендарния велинградски треньор Антон Митров. Под вещото ръководство на Бате Тони кроулистът-спринтьор реализира забележителни успехи и постижения.

 

Цецо Голомеев става втори на състезания за Купа „Европа”, като пропуска пред себе си в коронната си дисциплина само митичния Йорг Войте (ГДР) – световен шампион на 100 м свободен стил. Един интересен щрих. Бате Тони трябва да даде план какво време ще фиксира неговия състезател на стометровката. Велинградският треньор записва 50.8 сек. и Цецо плува точно толкова. Бате Тони си е Бате Тони. Цветан Голомеев довежда националния рекорд в класическата дисциплина до 50,27 сек. – резултат постигнат на 14 юли 1988 г. в София. Според треньора му обаче той е имал потенциал да плува под 50 сек. на голям басейн, но не го е реализирал.

За съжаление Голомеев ни напусна без време, покосен от коварна болест през септември 2010 г. Славната фамилия обаче продължава да кънти, заради постиженията на сина му Кристиян, макар и да плува за Гърция=

Александър Николов – първият под 50 секунди


Втората магична граница е петдесетте секунди бе преодоляна на 30 юни 2017 г. на покрития 50-метров басейн „Диана“ в столицата. Името на плувеца е Александър Николов (ПСК Черно море, Варна), а времето – 49,53 секунди.

Трябваше да минат 56 години и кусур за да може българин да преодолее втората магична граница на 100 м св. стил.

Колко ли години трябва да изтекат през комина, че да бъде преодоляна и третата магична граница – 40 секунди?

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар