Вижте Калчев на световен финал

 

Вижте как Денислав Калчев плува световен финал на 100 м бътерфлай в Рим през 1994 г.

Поводът е рожденият ден на един от великаните на българските „сини“ спортове.

https://www.youtube.com/watch?v=OL1FRbmWOt8

Първият голям успех на родения на 1 юли 1973-а Денис дойде на 400 м съчетано с финала на европейското първенство в Атина през 1991 г. Току-що беше навършил 18 години.

През 1994 г. в Рим  силистренецът стана първият български плувец с индивидуален финал на световно първенство. Стори го на 100 м бътерфлай.

Титлата спечели адашът му Денис Панкратов от Русия, а в голямата осморка имаше още един Денис – украинецът Силантиев. Сред другите великани бяха олимпийският шампиона Антъни Нести (Суринам), Рафал Шчукала (Полша), Франк (Експозито), хърватинът Милош Милошевич – трениран от новия генерален секретар на БФПС Димитър Бобев.

В края на същия този сезон в Ставангер (Норвегия) Калчев триумфира и като европeйски първенец на 100 м съчетано. За тези си успехи намери място в десетката на „Спортист на България”.

На следващата 1995-а възпитаникът на Веселин Суров и Доростол (Силистра) изаписа още един голям финал – континенталното първенство във Виена (на 100 м бътерфлай).

Така той стана единственият българин, промъкнал се само за две години в три свръхфинала. Записваше още финали от световни и европейски първенства, чупеше рекорд след рекорд на голям и малък басейн. И в бътерфлая и в съчетаното.

През 1996 г. стана трети в Европа на малък басейн в Рощок на 100 м бътерфлай.

Многократен държавен първенец и рекордьор в бътерфлая и съчетаното Денис е участник на олимпийските игри в Барселона′92 Атланта′96.

В разцвета на силите си и на прага на третото си участие на олимпийски игри той беше принуден да приключи с плуването.

Трябваше да изхранва семейство. Нямаше как това да стане в България. След близо 20 години живот на имигрант – в САЩ, Англия и Египет Денислав Калчев реши да се завърне в България. В момента е треньор във варненския ПСК Черно море.
 
Бистра и огнена вода, Денис!

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар