Напусна ни великанът Иван Динев–Чики

Иван Динев - Чики

 

На 90-годишна възраст си отиде Иван Динев – големият състезател и треньор по водна топка, който има и сериозни успехи в плуването, както и при ветераните. Бате Чики, както му викаха приятелите, си тръгна спокойно от света в съня си.

 

Шампион със Славия още през 1954 година, Чики е сред първото поколение силни български ватерполисти заедно с Иван Миладинов – Мачо, Руси Сяров, Иван Иконописов – Бебето и др.

 

Още два пъти става шампион с „белите“, после печели няколко титли и със „Септември“, където е и играещ треньор. Води „Септември“ в историческата победа с 6:5 над европейския шампион „Партизан“ в четвъртфиналния турнир за КЕШ през 1967 г. в София – сред най-големите успехи на българската водна топка в един мач.

 

Дълги години работи в Гърция, а след завръщането си се превръща в основна фигура в укрепването на женската водна топка в България заедно с Никола Нанов – Пашата.

 

Динев е заслужил треньор, обявен за Треньор №1 на БФВТ за XX век.

 

 

Треньор на Септември

Иван Динев е баща на Константин Динев, ватерполист на ЦСКА и юношески национал, председател на Българската федерация по водна топка в периода 2015-2018 г.

 

Иван Динев има заслуги и за развитието на футбола в Сандански и Пловдив.

 

Екипите BGswim.com списание „Плуване&Водна топка“ и Асоциацията на българските плувци изказват съболезнования на Константин Динев и на близките от семейството за голямата загуба.

 

Поклонението пред тленните останки на Иван Динев е на 13 март (събота, от 14:30 ч.) на Централните софийски гробища.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар