Напусна ни Виолета Михайлова

 

Навръх най-християнския празник Великден ни напусна един от стожерите в скоковете във вода и българските плувни спортове изобщо – Виолета Михайлова.

Откривателката на Петър Георгиев – първия ни европейски шампиони в „сините“ спортове, и треньорка на еталона Мария Александрова, както и на  десетки майстори на спорта и шампиони, състезавали се за ЦСКА и Вихрен, почина на 76 г.

Тъжната новина съобщи за BGswim.com възпитаникът й в школата на Сандански Георги Чобанов.

Заяви, че от тази година отборните призове на организирания от него и Витоша Дайвинг международен турнир Sofia Diving Cup ще бъдат мемориални в памет на Виолета Михайлова и съпруга и Любомир Михайлов.

 

Погребението на именитата треньорка ще бъде в сряда (11 април) в Сандански.  

 

Ето как е представена визитката на Виолета Михайлова в алманаха по повод отбелязването на първите 50 години от организираното провеждане на българките плувни спортове – „Бистрите сини коридори“.

Спортната кариера на майсторката на спорта по скокове във вода Виолета Георгиева-Михайлова води началото от училищния гимнастически салон. Бързият й напредък като гимнастичка още в пионерските години прави силно впечатление на треньора по гимнастика по това време в Левски-Спартак. И Виолета се оказва в девическия отбор на дружеството. Една година по-късно е и в националния девически отбор по спортна гимнастика.

Такова е началото е сходно на още много други изтъкнати скачачи, като Борислав Деков, Минчо Тодоров, Иван Николчев и др., за да се подчертае дълбоката родствена връзка между гимнастиката, акробатиката и скокове във вода.

Не издържа на силното си влечение към скоковете във вода  Виолета прави първото си участие през 1960 г. Само две години по-късно я виждаме и шампионка при жените и на дете дисциплини. През 1963-а прибавя още една титла на кула.

През следващите 10 години е неизменна сред фаворитките за медали и във вътрешните шампионати и на балканиадите. През 1973-а е последното и състезание.

Михайлова още в началото като състезателка се отдава на треньорското поприще като съпруга на Любомир Михайлов. И това е особената черта в кариерата на Михайлова – теорията и практиката да вървят ръка за ръка в изграждането на тренировъчната методика.

 

 

Екипът на BGswim.com тъжи за огромната загуба на българските плувни спортове и изказва дълбоки съболезнования към близките на г-жа Виолета Михайлова!

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар