Предимствата на щипката за нос

 

Няма как да не ви е направило впечатление, че много елитни плувци, особено гърбисти, ползват по време на състезание щипка за нос. Причината е много проста и очевидна предотвратяване на влизането на вода в носа. Най-вече в подводната част.

Няма по-неприятно усещане от навлизането на вода през целия въздухоносен път, достигайки чак до синусите. Всеки плувец го е изпитвал.

С помощта на щипката няма нужда да издишваме въздуха, който сме поели, за да спрем устремилата се към синусите вода.

 

 

Тя напълно и изцяло действа като тапа върху нашия нос. Все пак, има плувци с по-дълги носове и горни устни, с помощта на които възпрепятстват водата. На тях щипка не им трябва.

 

Издишвайки поетия въздух под водата, първото нещо, което се случва, е че ставаме отрицателно плаваеми, т. е ще започнем да потъваме.

Разбира се, плувайки това трудно се усеща, но е самата реалност. Това, от своя страна, ще изисква повече усилия, за да излезем на повърхността, което е излишно.

Особено по време на състезание.

Носовата щипка е перфектния аксесоар, с чиято помощ ще задържим въздуха, който сме складирали в дробовете си и няма да се налага да полагаме излишни усилия, излизайки от подводното на гръб.

В крайна сметка тези допълнителни усилия могат да костват и златния медал.

Плуването с или без щипката за нос е различно от гледна точка на ритъма на дишане.

За да се свикне с аксесоара, е хубаво да се ползва и по време на тренировки, а не да се слага за първи път минути преди старта на някое състезание.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар