Нелсон Силва: Знаех целия ви отбор в САЩ’94

 

Във втората част от интервюто пред  BGswim.com бразилският плувен ас Нелсон Силва говори за Майкъл Фелпс, Райън Лохти, Чад ле Кло и за българския футбол.

– Нелсон, споменавайки Майкъл Фелпс, какви са ти личните впечатления от него?

– Може да се каже, че сме приятели, но такива, както с Чад ле Кло или Лохти, да речем.

Майкъл Фелпс няма равен на себе си, но като че ли след като изпълни основната си мисия – да вземе 8 олимпийски титли в Пекин през 2008 г.

Любовта от плуването и състезанието изчезна. Започна да прави всичко заради задълженията си към рекламодателите, заради многото договори, които беше подписал.

Общественото внимание и очаквания бяха направо смазващи, дори за машина като Майкъл.

Видяхме коренно различен Фелпс на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Тогава се беше помирил със себе си, с треньора си. Беше преоткрил любовта към плуването. Удоволствието от състезанието.

Това бе причината да бъде щастлив, да не спира да се усмихва, макар и загубил битката на 100 м бътерфлай.

– Същата ли е причината Райън Лохти да се готви за петата си олимпиада?

– С Райън също се познавам много добре. Невероятен човек и спортист. В Рио той не успя я да се реализира. Има дълг за несвършена работа. Това го мотивира да удължи кариерата си. Убеден съм, че в Токио той ще направи забележителни плувания.

– Неизбежният въпрос: всички бразилци са влюбени във футбола, ти луд ли си по него?

– Разбира се, че обичам футбола. Следя изявите обаче само на два отбора – на любимия ми клубен Сао Пауло, и разбира се тези на националния отбор на Бразилия. Важните мачове обаче. По време на световни първенства направо откачам. В тази връзка си спомням добре, че през 1994 г. широко  се коментираше вариантът да играем срещу България на финал в САЩ. Тогава знаех всичките ви футболисти – Христо Стоичков, Емил Костадинова, вратаря ви Борислав Михайлов… изобщо целит ви отбор от мондиала.

– Ти самият играл ли си футбол?

– Да, до 11 години, но кой в Бразилия не го прави? Аз обаче имам футболен ген – баща ми е играл професионално като вратар, чичо ми като крило.

С времето прецених, че при толкова много таланти, занимаващи се с футбол, няма как да стана професионалист. Разбрах, че мястото ми е в басейна. Плуването беше моята страст и стихия.

 

 

Съорганизаторът на турнир „Бриз“ и треньор в едноименния бургаски отбор Янчо Стойчев (крайният вдясно) е наградил Нелсон Силва, Петър Божилов и Антъни Иванов (в средата) за постиженията им на състезанието

 

Всъщност съм се занимавал с много спортове – играл съм баскетбол, хандбал, научил съм някоя друга хватка и удар от бойните спортове.

– Какъв е твоят коментар за трансфера от 222 млн. евро на сънародника ти Неймар от Барселона в Пари Сен Жермен?

– Пълна лудост, не мога да осъзная още, че подобно нещо може да се случи наистина. Никой футболист или спортист не струва толкова пари. Винаги съм се водил от максимата, че трябва да се състезаваш заради любовта към спорта.

– Животът извън Бразилия отрази ли се на другите типични бразилки страсти? Например каква музика слушаш?

– Очакваният отговор е самба. Всъщност съм голям фен на кънтрито, но при толкова години, прекарани в Тексас, това няма как да не ми се случи, ха-ха. Любим изпълнител обаче нямам.

– С  какво още разтоварваш?

– Обожавам военните филми. По-специално тези за Втората световна война. За мнозина това е странно, тъй като бразилците не сме усетили ужаса и последствията от нея, бидейки далеч от събитията.

 

 

Михаил Александров със Силва (зад него вляво) и техните съотборници

Тази ми страст ме води към градове, които носят белезите и спомена за разрухата от Втората световна война – във Германия, страни от бившия социалистически лагер. Ето сега пак ще посетя три от тях. Сред любимите ми филми са „Блек Хоук Даун“, „Спасяването на редник Райън“…

-Със сигурност и „Фюри“ , в който танкист играе Брад Пит, с когото мнозина на турнир „Бриз“ намериха  визуална прилика помежду ви?

– Да, често ни бъркат, макар сега да имам малко тен и от пръв поглед да не си личи. Но често са ми го казвали.

Случи ми се дори по време на парти, скоро след скарване с приятелката ми. Тогава една дама директно ме заговори,, мислейки ме за Брад Бит, ха-ха.

– При толкова много пътуване, възприемаш ли се за плувен номад?

– Обожавам  този начин на живот. Вчера си в Доха, утре в Бургас, другиден в Германия, после в Чехия, сетне в Норвегия, Пекин…

Харесва ми да е запознавам  с различни култури, хора. Да завързвам нови приятелства.

Всъщност това е идеалният вариант за мен – да съчетая двете си страсти – плуването и пътуването. Докато мога ще го правя. Световната купа ми дава тази идеална възможност. Фен съм на веригата от 2009 г., когато участвах за първи път.

Постепенно се превърнах в един от най-постоянните състезатели в тази надпревара.

 

 

Нелсон на старт на гръб (със синята шапка)

Пропуснах само миналата, тъй като станах трети в олимпийските квалификации на Бразилия за домашната олимпиада и си бях взел почивка. Е, то ме отново в тази надпревара и покрай нея – в България.

 

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu и личен архив


Прочетете първата част от интервюто с Нелсон Силва ТУК

 


 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар