Новата вълна

 

Най-добрият български плувец Антъни Иванов разплиска отново водата през април, след като стана един от първите ни спортисти, гарантирал си участие на олимпийските игри в Токио догодина. При това го направи с титла на турнир в САЩ – в Ричмънд, Вирджиния, на коронната си дисциплина 200 м бътерфлай.

Вълненията обаче продължиха само няколко дни, след като плуването ни произведе нова бомба. Направи го живеещият в Швейцария Йосиф Миладинов, който само на 15 години бе близо до слизане под 52 секунди на 100 м бътерфлай (52,32 сек.), постижение считано за майсторско изпълнение по световните стандарти, подобрявайки с титла на силния турнир „Мултинейшън“ в Австрия националния рекорд на Антъни Иванов.

В състезанието на Комитета на малките държави, което по сила е като миниевропейско първенство при юношите, 16-годишният Калоян Левтеров спечели злато в гърба и направи общо три поправки на национални рекорди. Някои от тях останали недостижими за генерации таланти повече от 30 г.

По-същото време в Швейцария в горната възраст Йордан Янчев влезе в историята като първият български плувец, слязъл под 1:50 минути на една от най-престижните дисциплини  – 200 м св. стил. (1:49,65 мин.).

Талантът от Сандански, заедно с Иванов и Миладинов покриха нормативи за участие на световното първенство за мъже в Южна Корея през юли, оформяйки на осем състезатели най-многолюдната група в басейна на такъв форум от Мадрид’86, където Таня Богомилова спечели два медала. Впоследствие генералният мениджър на представителните отбори Кристиян Минковски обяви, че Йосиф и Данко ще пропуснат шампионата, за да гонят призови класирания на планетарното за юноши в Будапеща и на европейското в Казан.

Заедно с Левтеров, санданчанинът Радостин Кръстев, варненецът Дениел Нанков, брусистите от Велико Търново Здравко Баблаков и Тонислав Събев и кроуловият спринтьор от София Павел Банчев и др. оформят новата вълна на българското плуване между 15 и 17-годишни, чийто пик трябва да бъде достигнат за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

И не просто да гонят нормативи, а престижно класиране в плуването – един от трите стълба на форума под петте преплетени кръга, наред с леката атлетика и спортната гимнастика.

Макар и само на 17 г., Йордан Янчев – възпитаник на Божидар Граматиков, е вече доказан състезател с участия на Младежки олимпийски игри, куп балкански титли и поправки на емблематични рекорди, някои на големите братя Кочанови.

Калоян Левтеров с олимпийския шампион Адам Пийти

На 16 г. Калоян Левтеров е най-силният ни гърбист, държащ към момента 9 от общо 18-те върхови постижения в стила в горните три възрасти. Тренира в столичния квартал Люлин на басейна, от който за голямото плуване тръгна Екатерина Аврамова, и под ръководството на първия й треньор – Жорж Станкович.

Състезателят на Славия навърта по 40 км седмично без да учи в спортно училище.

Преди година и половина зад таланта застана корпорация „Развитие“, чийто дарителски кампании са насочени предимно към детско-юношески спорт за подкрепата на млади и обещаващи дарования.

Безспорно най-любопитна е историята на Йосиф Миладинов, който от есента на 2018-а живее в северния швейцарски град Устер за един от най-добрите тимове в страната – Вализелен.

Тренира под ръководството на доказания специалист ЖерарМьорланд, в групата на спринтьорите.

Започва да плува 6-годишен в пловдивския ЖПК „Младост’91 при Славяна Раденкова. После продължава при първия българин, плувал на европейскифинал – Стефан Георгиев. Ученик е в СОУ “Св. Константин-Кирил Философ” и спортното “Васил Левски”.

От есента на 2014 г. семейството му се премести в германския град Ерфурт. Подобри много рекорди в различните възрасти, а миналата година на държавния юношески шампионат се позлати шест пъти.

Главната цел за Миладинов, Левтеров, Янчев са световното и европейско първенство за юноши.

Равносметката показва, че в тази възраст на континентални първенства имаме 14 медала, 4 титли и един бронз от планетарно.

Всичките при младежите. Впоследствие обаче само двама стигнаха до отличията – трениращият в САЩ Михаил Александров и Петър Стойчев, но в маратона.

Така че, колкото и да е огромен талантът на плувците от новата вълна, важно е как ще реализират потенциала си при мъжете.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар