НСК Олимп пали децата по плуването с мотивационни гривни

 

Национален спортен клуб Олимп лансира нова идея как да направи плуването интересно за децата и да привлече техния интерес.

Решението да я реализира бе взето на Общо събрание на треньорския състав още през есента на 2018 г. След проучване, екипът стигнал до извода, че 50% от отказалите се деца от спорта правят този избор поради липса на мотивация.

Любопитната идея е пряко свързана със създаването на мотивация най-вече за децата и е заимствана от бойните спортове.

ОТ НСК Олимп решиха да въведат нива на развитие в клуба, които ще оценяват съответно с 5 различни цвята гривни и сертификат за положени усилия.

Планетарният и европейски шампион, както и 11-кратен носител на Световната купа в маратона Петър Стойчев ще бъде официален гост и член на изпитната комисия на първия изпит за придобиване на гривна и определяне на нивото в плуването на децата от НСК Олимп.

Тестът ще се състои на 17 ноември на столичния комплекс „Спартак“.

Началото е  от 17:00 ч.  

Ето и идеята на мотивационните гривни, изложени от НСК Олимп.

Цел и задачи

1. На първо място създаване на стимул за децата – без значение в какво направление се развиват: високо спортно майсторство или спорт за здраве, децата ни винаги ще се стремят да повишат плувните си умения за да преминат в по-горно ниво, по този начин ще ги направим по-постоянни и по-трудолюбиви!

2. На второ място децата ще разберат, че чрез полагане на целенасочени усилия могат да израстват, както в басейна, така и във всяко свое следващо начинание. Това ще е един добър пример за тях, че именно чрез постоянство могат да постигнат целите си, а защо не и големи си мечти.

3. На трето място – мотивация за треньорите – всеки треньор ще иска неговите деца да напредват и да се усъвършенстват.

Като цяло вярваме, че идеята ни ще подобри качеството на работа в НСК Олимп.

https://www.youtube.com/watch?v=nPZKjulNPhY

 

Ръководство и организация

Събитието по плуване се организира и ръководи от НСК Олимп и изпитната комисия със съдействието на плувен комплекс Спартак – домакин.

Състав на изпитната комисия:

1. Любомир Симеонов – треньор НСК Олимп
2. Николай Моллов – помощник треньор НСК Олимп
3. Петър Стойчев (на долната снимка на заден план) – официален гост и член на комисията


Условия за участие

До изпити по плуване се допускат деца, навършили 6 години, членове на НСК Олимп.

Допускането до изпит става чрез предложение от треньора на детето, след подаване на заявка до Изпитната комисия. 

Всеки кандидат има право да защити една степен на всяко явяване – изключение прави първия път, когато децата ще могат да защитят три степени наведнъж. При съгласие и препоръка на личния треньор

Държавният шампион може да получи директно гривна за 5-то ниво.

Повторения на част от програмата се разрешава само от Изпитната комисия, която може да даде допълните въпроси или обяснение.

 

Критерии за вид гривна

Първо ниво – бяла гривна. За да си я заслужите ще трябва да се научите да плувате 1 стил – Бялата гривна отбелязва желанието и началото на всеки плувец. На нея трябва да се гледа с уважение и от по-напредналите. Освен техническите познания във водата, всяко ниво включва научаване на допълнителни знания и умения. Първото ниво примерно включва:

– Безопасност във водната среда.

– Хигиенни навици.

– Знания свързани с необходимата екипировка за плуване.

– Хранителни навици.

– Основни знания за работа, организация, ред и дисциплина в басейна.

– Основни знания за двигателна активност.

Второ ниво – зелената гривна се дава при научаването на два стила. С натрупването на уменията идва и увереността, а заедно с нея и зелената гривна.

Второто ниво включва овладяване на следните знания и умения:

– Провеждане на разгрявката преди часа.

– Запознаване със стиловете в плуването.

Трето ниво – червена гривна. Тук кандидатът трябва да умее три стила. Тази гривна е първата от по-сериозните степени. Тя вече е истинско признание за добре свършена работа. Червената гривна включва овладяване на следните знания и умения:

– Запознаване с тренировъчния процес в детайли: разчитане на времената, запознаване с пулсовете зони и частите на тренировката

– Отношение към клубната принадлежност на децата

– И не на последно място е успешно преминаване поне през един спортен лагер организиран от НСК Олимп.

– Усвояване на елементите старт и обръщане.

4 ниво – синята гривна отговаря на 4 стила (показване с ръце).

Изискването за нея включва преплуване на дисциплината 100 м съчетано.

Тя символизира сериозно отношение и постоянство към тренировъчния процес.

Четвъртото ниво включва овладяване на следните знания и умения:

– Придобиване на спортни навици.

– Освен това, децата трябва да могат да контролират емоциите си, да помагат на по-малките, да съдействат на треньора за по-ефективен тренировъчен процес.

– За да си заслужат синята гривна децата ще трябва и да Поемат ангажименти свързани с клуба.

Петото ниво – черна гривна. Тя е за състезателите. Това не е краят на развитието на плувеца, а тъкмо обратното – може да се каже, че тогава започва истинското израстване. Всеки сам определя докъде ще стигне с усилията и упоритостта, които влага по време на тренировъчния процес. За да си заслужиш черна гривна трябва да си минимум в топ 5 на държавно първенство в определена индивидуална дисциплина и да демонстрираш цялостно отношение към треньора, тренировъчния процес и клуба!

– Освен това Трябва да поставяш плуването и тренировъчния план на първо място.

– Не трябва да закъсняваш за тренировки.

– Разрешава се отсъствие не повече от веднъж месечно.

– Трябва да си пример за по-малките.

– Трябва да си самостоятелен, постоянен, не трябва да се оправдаваш, а първо да търсиш вината в себе си.

– Трябва да си се научил да преминаваш успешно през трудностите.

– И разбира се трябва да имаш добри оценки в училище.

 

„Всъщност тези гривни символизират приноса на треньорския състав, приноса, който НСК Олимп придава на децата. Колкото повече горни нива сме достигнали с тях, толкова повече сме допринесли върху тяхното изграждане и развитие не само като спортисти, а и като личности в живота.

Чрез тези гривни ще успеем да проследим стойността, която придава клуба ни върху всяко следващо поколение. Именно това ще ни донесе много удовлетворение и мотивация, а това е много важно за да сме ентусиазирани и горди с работата си, коментира Емил Милков – председател на НСК Олимп.

 Специални благодарности на Николай Ангелов и Асен Трендафилов от Lipton, които застанаха зад идеята на клуба и я подкрепиха.

 

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар