Петър Божилов плувец №1 в САЩ

 

Петър Божилов беше избран за плувец на седмицата от Американската атлетическа конференция, която е втората по сила в щатските университети след NCAA.

Многократният държавен и балкански шампион и рекордьор в средните и дълги дистанции на свободния стил бе с ключови победи за успеха на отбора на Южния методистки университет в Тексас в двубоя с тима на Луизиана.

За тима му преди това плуваха Нина Рангелова и Стефан Попов.

Божилов записа победи на 500 (със седмото най-бързо време в Американската атлетическа конференция за сезона в ) и на 1000 ярда свободен стил (петото най-бързо).

Следващият му старт с „Мустангите“ е на 21-23 ноември на домашния турнир в Тексас.

В конференцията участват 12 университета, но в плуването са само четири към момента.


Резултатите и програма на турнирите от шампионата на AAC
 ТУК
 

Божилов сподели пред BGswim.com как върви подготовката и следването му в САЩ.

„Подготовката ми тече по план. Имаме нов треньор от този сезон – Грег Роденбах, с когото нещата вървят в положителна посока, обясни талантът, който у нас се сътезава за плевенския Инвктус. – Целите ми извън САЩ и колежанското плуване са да гоня олимпийски „Б“ норматив и да се доближа възможно най-близо до „А“ за игрите в Токио – в края на срока за покриване. Ще си бъда в България за 3 месеца.“

За разликите между плуването в САЩ и България
 

„Най-значимата разлика е, че с в американския ми отбор стаерската група е по-разделена от останалата част от тима. И това много добре за мен. Около 50-60% от тренировките аз и още 2-3 момчета имаме отделна тренировка.“

За контакта с другите българи в Америка

 

 „Със Стефчо Попов си станахме доста добри приятели. Често се виждаме. С Нина се засичаме също, но по-рядко. Калоян Братанов идва да ни навести поне по веднъж месечно. Едно момиче, волейболистка – бивша моя съученичка от славните години в спортното училище, тренира и учи в университет на стотина километра от Далас. Като цяло българската група се разраства. Надявам се тенденцията да продължи и все повече български спортисти да се ориентират към Далас“, завърши Божилов, който има собствена рубрика във Viasport.bg.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар