Обявиха плувците за Младежката олимпиада

 

България ще бъде представена от четирима плувци на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, които ще се състоят от 6 до 18 октомври. Това стана ясно от публикувания от БОК списък на българските спортисти в Аржентина.

Групата е най-многобройна заедно с лекоатлетическата – също съставена от четирима състезатели.

Водач на плувците е опитният треньор Ботко Трендафилов, който точно преди 30 години изведе Антоанета Френкева в Сеул до два олимпийски медала.

В Буенос Айрес ще имаме по двама плувци от пол. Трима ще плуват по три дисциплини.

Йордан Янчев (ПК Сандански) ще се състезава на 200, 400 и 800 м свободен стил.

Тихомир Тодоров (ПСК Черно море, Варна) е заявен на 50, 100 и 200 м бътерфлай.

Диана Петкова (Спринт, Пловдив) ще плува 50 и 100 м св. стил, както и 50 м бруст.

Василики Кадоглу Астери (Варна) ще се състезава на 800 м св. стил

 

Вижте визитките на нашите ТУК

Любопитен момент е, че на втори поредни младежки игри ще има представител от фамилията Кадоглу. На предния форум в Нанкин (Китай) беше сестрата на Василики – Георгия.

На 200 м бруст чаровната варненка направи национален рекорд за девойки старша възраст с 34-годишна давност. Георгия фиксира 2:34,45 мин. за единадесетата позиция.

В кратката история на надпреварата най-много плувци е имало от варненската школа – общо трима. Сега в Аржентина ще бъдат Василики и Тохомир Тодоров.

Ботко Трендафилов и Антоанета Френкева при посрещането в Смолян, след олимпийския триумф в Сеул през есента на 1988 г.

 

На предните игри в Китай другият ни представител бе Данаил Славчев, който остана на 14 стотни от полуфинал на 50 м гръб. Водач на тима бе треньорът му в Бриз (Бургас) Янчо Стойчев.

При дебютното издание на Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010 г. Лъчезар Шумков (Люлин) стигна до полуфинал на100 м бруст.

 

Христина Мунчева (Вихрен, Сандански) ни представя при девойките. Треньор на плувците ни бе наставникът на Шумков Димитър Виденов.

Иначе сега в Буенос Айрес 16 плувни отбора ще бъдат представени в пълен състав от 8 състезатели. И това е възможно според класирането по нации на световните първенства през миналата година.

 

България ще бъде с общо 24 състезатели в 14 вида спорт – спортна акробатика, бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, джудо, спортно катерене, фехтовка, художествена гимнастика, спортна стрелба, плуване, лека атлетика, модерен петобой и тенис.

Делегацията ще бъде водена от председателя на БОК Стефка Костадинова. В състава е и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

Вижте сайта на Младежките игри в Аржентина ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар