Пирин популяризира артистичното плуване в югозапада

 Пирин продължава да популяризира артистичното плуване в Благоевград и в югозападния регион на страната.

Единствения клуб в този красив, тежък и недооценен олимпийски спорт извън Варна и София организира турнир, който по думите на участвалите и официалните лица е на международно ниво.

Надпреварата в Благоевград бе част от трите регионални надпревари на Югозападния район. И на трите се прави класиране, може да участват всички възрастови групи.

През декември на столичния басейн „Спартак“ бе първият турнир, през януари на „Диана“. На 19 юни в Благоевград. Участие взеха всички клубове от района – Левски Спарта 2000, НСА, Олимпия, Тибрис.
Прави се класиране. Може да се състезават всички възрастови групи.

 


„Участието ни на тези турнири е с цел да се развитие артистичното плуване. Календарът в България е беден, а е необходимо състезателките да трупат опит. Каним съдии. Смятат се резултати и се прави класиране, обясни за
BGswim.com Христина Дамянова, участничка на световни, европейски първенства, многократна шампионка, а сега треньор и хореограф в Пирин.
„На нашия турнир има и награждаване. Като в Благоевград единствено и за първи път направихме награждаване на съдиите и треньорите. Защото те обикновено не са включени, а точно те са тези зад кулисите, чиито труд остава скрит. Имаше подсигурени напитки и плодове за състезатели и треньори.

Всички споделиха, че организацията е била като за международен турнир. За награда за децата имаше по  грамота, статуетка, направена от майка на дете с увреждане, искахме каузата да е благотворителна и да подпомогнем някого. За съдиите и треньорите имаше по бутилка вино“, допълни Дамянова.

Старши треньор на артистичното плуване на клуба е Миглена Бояджиева. Председателят на ПК Пирин Валентина Атанасова награди призьорите.

Община Благоевград съдейства за турнира и басейнът, който бе украсен от треньорите и момичетата на зеления клуб с червен килим и арка от балони и цветя.

Отборът по артистично плуване на Пирин взе за първи път участие на държавните първенства през 2019  г. Година по-рано започна да развива дейност.

Вашият коментар