Плуване (трети ден) – Коментар Янчо Стойчев (99)

200 м св. стил мъже
Бързах, за да се прибера навреме за старта. И за какво? За да видя Анел пак първи. Безапелационна победа за французина. Признавам си, изгубих една почерпка на бас, че франсето няма да спечели, но уви, той ме вкара в разход! Второ място, изненадващо за мене, Конър Дуайър (САЩ). Янкито победи вездесъщия Райън Лохте, на когото явно му липсва този глад за победи, който имаше в дуелите си с Майкъл Фелпс. Трети остана руснакът Данила Изотов. Като гледам резултатите, щафетата 4х200 м ще е много интересна.
 
100 м гръб жени
Само две европейки в този финал и нито една не се намести в топ 5. Никакви изненади тука. Миси Франклин(САЩ) спечели, Емили Сийбом (Австралия) остана втора и Ая Теракава(Япония) е трета.
 
50 м бруст мъже
Очаква ни много оспорван финал. Моите симпатии клонят към Дамир Дугонич. Тройката най-вероятно ще е словенецът, Ван Ден Бург и Спренгър. Видях, че финландецът Еету Карвонен бе декласиран, интересна ми е причината. Той, най-вероятно, щеше да влезе във финал. Медалистът от 100 м, Фелипе Лима, остана извън рулетката за финала. Интересна битка ни очаква утре! На кой ли ще се усмихне съдбата? А защо не и да го целуне с един световен рекорд.
 
1500 м св. стил жени
НОВ СВЕТОВЕН РЕКОРД! Добро плуване на Кейти Ледецки! Голям талант! Сигурен съм, че можем да очакваме още много от 16-годишната американка. Няма какво повече да се каже. НОВ ЕВРОПЕЙСКИ РЕКОРД! Със слизане и под стария световен рекорд, коравата датчанка Лоте Фрийс не успя да се пребори за победата. Опитваше се да удържи, личеше си, но не успя. Сребро за нея. НОВ РЕКОРД НА ЗОНА ОКЕАНИЯ! Лорън Бойл от Нова Зеландия. Сама почти през цялото време, запази разликата между нея и двете фаворитки и това и стигна „само” за бронзовия медал. Другите не се забелязаха много, много. Нещо нормално за тази дисциплина.
 
100 м гръб мъже
Това чаках! Много як финал! Най-после някой от моите фаворити да спечели. Матю Гривърс е новият световен шампион! Жереми Стравиус не ударжа на двамата янки и остана трети, а втори е Дейвид Плъмър. Моят любимец Камил Лакур не успя да „закачи” медал и остана пети. Стоте метра идва малко късо на Риосуке Ирие и той остана четвърти. Забелязах много слабото второ  50 м и на двамата французи в сравнение с другите участници.
 
200 м св. стил жени
Първото, което се забеляза – черната лента на ръката на Пелегрини. Знак за траур в памет на жертвите от автобусната катастрофа в неаполитанска област, където загинаха над 30 души. Достойно за уважение! Не съм виждал такава постъпка в плуването до сега. Второто, което се набива на очи – Катинка Хошу (Унг), Фемке Хеемскерк(Хол), Бронте Барат (Авс) – общо 26 медала от големи първенства на голям басейн за трите и те останаха извън финала. Федерика Пелегрини изглежда като фаворитка, но всяка от осемте участнички може да се намеси в борбата за финалите. Утре ще е супер интересно!
 
200 м бътерфлай мъже
Нормални полуфинали. Фаворитите си взеха своето и финала остава непредсказуем. Ву Пенг чака своя момент. Корженьовски е фаворит. Ле Клос има страхотно пипане, дали ще ги излъже пак?
 
100 м бруст жени
Очаквано! Руте Мейлутите остава на върха! По-бавно тръгване от вчера и 7 стотни над върховото си постижение. Имах възможност да я гледам в Познан. Просто си личеше, че е завършена плувкиня. На второ място Юлия Ефимова. Една от най-големите красавици на шампионата се затвърждава като основен фактор в световния бруст при дамите. Ще видим дали ще се пребори за титлата на 200 м. Тя направи най-доброто връщане. Трета остана бившата световна рекордьорка Джесика Харди. Интересното е шестото място на 15-годишната Виктория Солнцева(Укр). Ще очакваме още много от нея идните години.

Вашият коментар