Плуването стяга щафетни отбори за Токио

 

Българското плуване ще подготвяме целенасочено щафетни отбори за олимпийските игри в Токио догодина.

Ще залагаме на мъжките квартети на 4 по 100 м св. стил и смесена, на 4 по 200 м св. стил, които може да се стиковат поотделно, но не е изключено да се пробваме за норматив и в смесената микс 4 по 100 м (по двама от пол).

Последната дисциплина е една от трите нови в програмата на форума под петте преплетени кръга.

Олимпийската цедка е изключителна затегната и за Токио ще бъдат допуснати 900 плувци, по-голямата част с норматив „А“.

При щафетите право на участие получават първите 12 отбора от първенството на планетата в Южна Корея през лятото, както и най-добрите четири в ранглистата до затварянето на прозореца за спечелване на квоти през лятото на 2020 г.

„За целта ще се подготвят 8-10 плувци. Ще търсим турнири, на които да гоним нормативите и да стиковаме щафетите. Ще видим първо как ще се справят юношите на европейското първенство в Казан (3-7 юли) и световното в Будапеща (21-28 август). Догодина заедно с мъжете ще бъде сформиран състав, който ще търси място в топ 4 на ранглистата извън 12-те квартета на планетата”, коментира генералният мениджър на представителните отбори Кристиян Минковски. 

Поясни, че ако някой от състезателите ни, подготвящи се за индивидуален норматив, е далеч от квотата, може да бъде пренасочен към щафетите в името на голямата цел.

След изясняването на работните състави ще започне да се работи целенасочено по изпипването на детайлите и стиковката, за елементи като предаване на постове, укрепване на отборния дух, психическа устойчивост.

„Ще се анализират видеозаписи, каквито бяха направени на европейското първенство за юноши в Хелзинки през миналата година“, допълни пред BGswim.com Минковски.

Българското плуване е имало щафети само на три олимпийски игри – в Монреал’76, Москва’80 и Сеул′88, където смесеният женски квартет 4 по 100 м стана шести.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар