Ясни са плувците за световните

 

В неделя приключи срокът за покриването на нормативи за световни и европейски първенства, ден по-късно Българска федерация плувни спортове обяви и потвърди съставите.

Два са важните акценти – младоците Йосиф Миладинов (15 г.) и Йордан Янчев (17 г.) пропускат шампионата на планетата за мъже в Южна Корея, за да гонят максимума във възрастта си.

В двата отбора от общо 11  състезатели с нормативи ще имаме само една жена – Габриела Георгиева, която ще плува на второто и световно на голям басейн, след Будапеща през 2017 г.

Иначе за шампионата в Южна Корея, който ще се състои от 12 до 28 юли, нормативи са покрили осмина – Антъни Иванов (100, 200 м бътерфлай, втората дисциплина е и олимпийска квота „А“), Калоян Братанов (50 м св. стил), Любомир Епитропов (200 м бруст), Лъчезар Шумков (50 м бруст, ще запише трето световно), Светлозар Николов  (400 м съчетано), и Габриела Георгиева (200 м гръб). 

Йосиф Миладинов

„Миладинов и Янчев няма да участват на световното за мъже, за да гонят максимума от възможностите си в своята възраст. Имат голям потенциал и без да ги натоварваме с очаквания, вярваме, че могат много“, коментира пред BGswim.com Кристиян Минковски – генералeн мениджър на представителните отбори.

Шестимата изпълнили нормата, както Миладинов и Янчев, имат право да се състезават и на европейското първенство на малък басейн в Глазгоу през декември.

Любопитен е случаят с брусистите, които като покрили норматив „Б“ може да плуват и втора дисциплина. Тя се явява 100 м бруст, на която към момента по-бързо време има Шумков.

„Ще видим какво предвижда регламентът на ФИНА при подобен казус и ще преценим дали е необходимо допълнително вътрешно плуване, за да определим евентуално кой ще плува втората брустова дисциплина“, допълни Минковски.

За световното първенство за юноши в Будапеща през август, както и за европейското в Казан през юли отборът ни ще е от петима.

Освен Йосиф Миладинов и Йордан Янчев, ще плуват Здравко Баблаков, Калоян Левтеров и Павел Банчев.

 

На континенталния шампионат ще направим и две щафети – на 4 по 100 св. стил и на 4 по 100 смесена.

Съставите

Световното за мъже и жени в Южна Корея

Антъни Иванов
Калоян Братанов
Любомир Епитропов
Лъчезар Шумков
Светлозар Николов
Габриела Георгиева

Световно и европейско за юноши и девойк

Йосиф Миладинов
Йордан Янчев
Здравко Баблаков
Калоян Левтеров
Павел Банчев

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар