Плувците, които черпят на Никулден

 

 

Православната църква почита днес паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. На шести декември празнуват десетки настоящи, бивши състезатели, треньори и деятели в плувните спортове, носещи имената: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.

 

Ще отбележим някои, другите да не се сърдят, а да слагат рибата и виното на масата.

 

Ще почерпят Николай Вакареев и Никола Петров – старши треньори съответно на Вихрен (Сандански) и ПСК Черно море (Вн).

 

Празнуват трикратната участничка на олимпийски игри Нина Рангелова и проф. Николай Изов, доктор – ректор на НСА.

 

Шаранът в тавата е сложил и Николай Кръстев – директор на редакционния съвет на списание „Плуване&Водна топка“, главен редактор на списание СПРИНТ и председател на Асоциацията на българските плувци.

 

Няма как да пропуснем Николай Чельов – шеф на ПК Славия и член на Управителния съвет на БФПС, първата Мис BGswim.com Никол Кошеджийска, Никола Димитров – участник на световни първенства, Нина Маринова – многократна шампионка в кроула, Никола Сакалов – един от най-коравите делфинисти.

 

Доста са.

 

Никулден е официален празник на Бургас. Така е от 1992 г. Празнуват бургаските клубове в плувните спортове, а те са много.


Покровителят на моряците и рибарите

 

Свети Никола Мирликийски Чудотворец е покровител е на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите. Житието на Свети Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води.

Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествена литургия, а след това организират буйни празненства.

Празникът на Св. Николай попада във времето на Коледния пост. За трапезата в този ден православните християни приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.


Началото на традицията с шарана

При подготовката на трапезата има интересен ритуал, който е свързан с една стара българска легенда:


„Веднъж Св. Никола излязъл с приятели с гемия в морето. Неочаквано ги връхлетяла буря, a гемията се продънила и започнала да потъва като се пълнила постоянно с вода. За да се спасят, Св. Никола уловил с ръце един шаран и с него запушил дупката на пробитото дъно.“


Така е възникнал обичаят на празника да се яде шаран като свещен курбан за патрона Св. Никола. Шаранът се приготвя задължително пълнен с ориз, булгур, стафиди и орехи и се пече „рибник”. Върху тестото се правят шарки от пръчици и топчета, очертаващи гръбнака, опашката и главата на рибата, като по-късно рибникът се разчупва за здраве и благополучие на цялото семейство.

Вашият коментар