Плувците ни на световното с поглед към европейското

Резултатите и представянето на четирима от осмината български плувци в откриващия ден на световното първенство в Будапеща подсказва, че подготовката им е насочена за европейското в Рим през август.

И четиримата дадоха времена над личните си, а най-предно класиране – 21-о място, записа Любомир Епитропов на 100 м бруст.

Търновецът плува за 1:01,06 мин. в най-силната последна серия. Националният рекорд на състезателя на Николай Вакареев и студент в университета Тенеси е 1:00,32 мин.

Епитропов бе най-близо до полуфиналите от българите, а Топ 16 на 100 м бруст се затвори на 1:00,70 мин.

Да не забравяме, че това е първият му старт на шампионата след един извънредно дълъг и тежък 5-годишен олимпийски цикъл, а силната дисциплина на търновеца е 200 м бруст. Времето му на стотака е достатъчно добра заявка за по-добро плуване на дългата дистанция.

Доста над националния си рекорд на 200 м съчетано, регистриран имено тук на „Дуна Арена преди година, плува Диана Петкова. Пловдивчанката пипна стената за 2:19,40 мин., финиширайки на 30-о място.

Рекордът на Петкова е 2:12,38 мин. Тя е заявена за пет дисциплини, най-много от българските състезатели, а спринтьорските 50, 100 м св. стил и 50 и 100 м бруст са различно плуване и достатъчни като бройки, за да забрави 200 м съчетано, облягайки се на опита си.

В коментара си за БНТ 3 генералният секретар на Българска федерация плувни спортове Димитър Бобев обясни, че освен умората от дългия олимпийски цикъл, нарушена комуникация с треньорите на състезателите в САЩ, специално за Диана е повлияло негативно и това, че наставникът й Ботко Трендафилов не е бил до нея в последните седмици на подготовката и лагера в Турция, тъй като получи сериозен здравословен проблем.

Самата Диана е емоционален спортист, а връзката й със 70-годишния специалист е специална. За нея Трендафилов е като родител.

Петкова стартира утре на 100 м бруст в последната шеста серия – 10:42 ч. българско време.

Иначе на 200 м съчетано любимката на домакините Катинка Хошу плува далеч под възможностите си, но успя да влезе в полуфиналите, макар и едва с 12-и резултат -2:11,77. Най-добро време в сериите даде американката Алекс Уолш с 2:09,41 мин.

Най-младата в българската група – 17-годишната Жанет Ангелова записа най-доброто си време за сезона на 400 м св. стил, плувайки за 4:20,55 мин. Завърши 25-а.

Миналата година на европейското първенство за девойки в Рим състезателката на бургазкия Акулите стана пета с рекорд във възрастта – 4:15,57 мин. Подготовката на Жани тази година беше нарушена заради травма и извънредна профилактика на басейна в комплекс „Парк Арена ОЗК“, където тренира.

Американската суперзвезда Кейти Ледецки бе най-бърза в пресявките на 400 м св. стил с 3:59,79 мин.

Студентът във Флорида Йордан Янчев плува за 3:56,52 мин. и е 29-и. Личното му време е 3:51,60 мин. от 2019 г.
В коментара си за БНТ3 генералният секретар на БФПС Димитър Бобев изрази съжаление, че Янчев, който има потенциал за плуване за 3:48 мин., бележи регрес от две години и трябва да се анализира как и за кои дисциплини да продължи подготовката му.

Утре Янчев ще плува втората си дисциплина – 200 м св. стил. Заявен е в нулевия коридор на четвъртата от седемте серии. Стартът е даден за 10:56 ч.

Така вечерната сесия на първия състезателен ден на световното първенство в Будапеща ще мине без българско участие.

Утре първия си старт на третото си световно първенство на голям басейн ще направи Габриела Георгиева.

Състезателката на генералния мениджър на представителния тим Кристиян Минковски ще плува 100 м гръб в нулевия коридор на четвъртата предпоследна серия (10:08 ч.).

Вижте къде може да следите първенството с картина, резултати, справки и любопитна информация.

Резултатите на живо ТУК

Картина по БНТ 3 ТУК

Къде по света може да се гледа ТУК

Програмата ТУК

и ТУК

Списък на състезателите ТУК

Стартовите списъци ТУК

Прогнозите и претендентите ТУК

 

Вашият коментар