Плувна звезда на Беларус спасява семейството си за втори път

След като избяга в Украйна, подложена на политическо преследване, плувната звезда на Беларус Александра Херасименя едва ли е мислила, че отново ще бъде принудена да бяга.

Този път, за да спаси семейството си от руската военна атака.
Херасимения е един от най-яростните критиците на президента Александър Лукашенко.

Тройната олимпийска медалистка се намира в момента в огромната група от хиляди украинци на границата с Полша.

На втория ден от руската военна инвазия в Украйна тя и съпругът й Евхен Цуркин, опаковаха някои свои вещи на бързо в багажа и тръгнаха на 12-часово пътуване с кола до полската граница с малката си дъщеря и майката на Херасименя.

С експлозии зад гърба им, чуващи се докато пътуват, тя обясни на тригодишната си дъщеря, че това е само гръмотевица и няма нищо страшно.

„Разбира се, че трябваше да измисля нещо, защото как иначе трябва да разкажеш на едно дете на 3 годинки, че е започнала война?“, коментира Херасименя цитирана от Ройтерс, след като вече е на сигурно място със семейството си във Варшава.

„Бягаме от дълго време, каза Херасименя, чието семейство чакаше близо ден и половина на границата между Украйна и Полша.

„Онези, които напуснаха, бяха най-добрите от беларуското общество. Тези, които бяха против случилото се след изборите, тези, които се изказаха срещу насилието и изразиха своята позиция за свобода на обществото, нямаше как да останат в Беларус“, разказва още плувкинята.

В момента тя оглавява Беларуската спортна фондация за солидарност – организация, която се опитва да подпомогне на спортисти, които са били в затвора заради политическите си възгледи.

Плувкинята никога не е крила силната си гражданска позиция и е част от онази група атлети, които бяха принудени да избягат от Беларус заради политически репресии срещу хората, протестиращи срещу фалшифицираното преизбиране на Александър Лукашенко през август 2020-а година.
Разбира се, самият Лукашенко, който е близък приятел на руския президент Владимир Путин, отрече каквото и да е нарушение. Беларус е страна, която e обвързана сериозно с Русия и от нейната територия руснаците нападнаха северната част на Украйна, за да атакуват към Киев, унищожавайки по пътя си сателитни градчета.

В тази група е и Кристина Цимановска – спринтьорка, която избяга от беларуския отбор по време на Олимпийските игри в Токио миналата година, след като обвини треньорите си в натиск.

„Преди година и половина ние бяхме тези, които се борехме за правата си и за свобода, каза Херасименя, която спечели среброто на 100 м и 50 м свободен стил на игрите в Лондон през 2012-а и бронз на 50 м св. стил в Рио през 2016. – Призовахме за помощ европейците, американците и всички в Украйна. Предупредихме, че Лукашенко е много опасен“.

„Но сега виждам, че всички сякаш са забравили беларуската борба. Сякаш това никога не се е случвало… Не се прави разлика между тези, които подкрепят Лукашенко, и тези, които се бориха срещу него, съжалява състезателката, вече живееща в Полша.

Вашият коментар