Рибката от Аляска


Сензационната Лидия Джейкоби планираше да е в Токио като турист

Едва на 17 години е. Родом от снежно градче в Аляска с население под 3000 жители, където спортът се свързва с хокея на лед и надбягването с кучешки впрягове. Тренира на малък басейн, затворен два месеца от локдауна, заради COVID-19. Това се детайлите, вдигащи каратите на олимпийското злато на Лидия Джейкъби. Рижата ученичка шокира спортния свят, след като абсолютно неочаквано донесе първата плувна титла за САЩ в Токио. А преди година планираше присъствието си в Япония като зрител с мама и татко.

Гореща Аляска

На 5 август 2021 г. стотици жители на градчето Сюард в Аляска се стичат по улиците със знамена, за да поздравят първата си олимпийска медалистка. Въпреки че шампионката на 100 м бруст винаги е чувствала подкрепата на своята общност, дори и най-добронамерените й съграждани няма как да предвидят какво ще постигне тя в Япония. На квалификациите влиза в историята като първият плувец от Аляска, намерил място в олимпийския тим на САЩ. Поставено е началото на серията от шокиращи изненади. При първото си международно състезание тийнейджърката печели златото в битка със световната рекордьорка и действаща олимпийска шампионка Лили Кинг и олимпийската рекордьорка Татяна Шонмакер от Южна Африка.

Дни по-късно Джейкъби затвърждава статута си на звезда със смесената щафетата 4 по 100 м, където има важна роля за среброто на САЩ в Токио. Лош късмет е, че с миксирания смесен квартет 4 по 100 м доплува до стената с паднали очила. Отборът й остана без медал – едва пети. Но Джейкъби се завърна от Япония като герой.

„Мисля, че много деца искат да попаднат в моя клуб, само защото общността ни е морска. Определено плуването играе огромна роля за безопасността на местните хора, но аз тренирам просто, защото обичам спорта си и състезанията“, коментира Джейкъби.

Да, сега цяла плувна Америка е в еуфория заради нея, но местните власти буквално са подценявали досега плуването и неговия потенциал и социална роля. Родният град на Джейкъби – Сюард, е с население от 2773 души и е на почти три часа път с кола от единствения 50-метров басейн в Аляска. Басейнът, в който Джейкъби представлява гимназията си и тренира, е два пъти по-къс.

 


Разбира се, Джейкъби се чувства добре подкрепена в представителния отбор на САЩ в Япония, но нахъсването от  родния град я зарежда с гориво. Ученичката се радва на популярност още преди Токио 2020 дотолкова, че местните хора се шегуват с туристите, че е научила да плуват морски животни в залива Резурекшън.

„Не тренирам в залива! Това е слух, на който е крайно време да сложа край – смее се Джейкъби. – Скачаме в залива с моите приятели, за да си поиграем и за развлечение. Вярно е, че съм плувала с китове и морски лъвове, но не по начина, по който хората си представят.“

Нито едно от логистични препятствия, свързани с начина на подготовка, не успява да спре устрема на новоизгрялата звезда. Тъй като състезанията започват да я връхлитат едно след друго, рижата тийнейджърка не спира да подобрява формата и постиженията си. По време на олимпийските квалификации в САЩ момичето от Аляска е заявена с трето време на 100 м бруст и е сравнително непозната личност тогава.

Младите лъвове

Джейкъби признава, че отлагането на игрите за 2021 г. поради продължаващата пандемия й е помогнало да стигне до самия връх: „Отлагането даде шанс на плувците от юношеския отбор бързо да пораснат. 11 тийнейджъри влязоха в олимпийския отбор. Прекрасно е, че в Токио групата изобилстваше от млади хора, които минаха през едно и също изпитание, събитие и изживяване. От другата страна разполагахме и с невероятни по-опитни състезатели, които да ни показваха това, което знаят през цялото време.

 


Беше страхотен микс в отбора. Получи се страхотно”, продължава да разказва за сбъднатата си олимпийска мечта Джейкъби. В Токио я подкрепят звездите Симон Мануел– петкратна олимпийска медалистка и Кейти Ледецки – седемкратната шампионка от форума под петте преплетени кръга. Дори нейната съперничка Лили Кинг – фаворит в дисциплината, чийто двубой с южноафриканската Шунмакер доминираше голяма част от разговорите преди победата на Джейкъби, е наставник на младата плувкиня през целия престой в Япония. „Можете да кажете, че победих Лили, но нямаше да съм тук без нея. Така че, това е не само лична победа, но и за целия отбор на САЩ.“

Рамо от Холивуд

 

Възходът й в общественото съзнание е толкова рязък, че плувкинята остава поразена от новите си последователи в социалните мрежи, отчасти подпомогната от холивудските звезди Дженифър Гарнър и Рийз Уидърспун, разпространили нейната олимпийска история в собствените си медийни платформи. „Определено е странно. Та преди олимпийските изпитания моят профил в Instagram дори не беше публичен. Приятели ми бяха само познати хора. Фактът че имам над 70 хиляди последователи си е направо щуротия“, хили се Джейкъби.

Въпреки че получава похвали от цял свят, за нея най-важна е подкрепата на хората от родния край. „Населението в Сюард е малобройно, но съпортът му като общност е огромен, защото има много повече акценти върху това, което правя. Това наистина е чудесен начин да се отличиш в спорта – продължава ученичката. – Мисля, че много хора смятат, че е необходимо да си в голям клуб или да си от голям град, но аз смятам, че за мен е предимство да съм от малък град в Аляска. Подкрепата е гореща и сърдечна, идвайки от хора, които те познават през целия ти живот и са наблюдавали цялото ти пътуване. Те не те подкрепят заради внезапно сполетялата те слава, а просто защото си един от тях.“

Отново в училище

 

Преоткриването на чувството за нормалност след такова дългоочаквано състезание е важно за Джейкъби. Дълго се наслаждава на времето далеч от басейна, но сега отново намира утеха в познатото. „Беше хубаво да наваксам в дейностите извън плуването. Радвам се, че отново съм в училище и че се завърнах към рутината. Възнамерявам да изпълня ангажимента си към гимназията в Сюард и да се дипломирам точно там.“

После младата звезда ще се премести в Тексаския университет. Планира да учи дизайн и мениджмънт на модно облекло. Няма да спира да вдъхновява и говори на младите, че за осъществяването на мечтите местоположението и съоръженията са по-маловажни от вярата в себе си. „Всеки може да постигне мечтата си. Отнема много време и отдаденост, а понякога и жертви. Просто трябва да запомните, че когато стане трудно – трябва да продължите“, завършва Джейкъби.

 

Пее и свири
на бас в група


Лидия Джейкъби не спира да изумява всеки път, когато журналистите опитват да разширят портрета й. Оказа се, че е отдадена и на музиката. Свири на бас, пее и има собствена група от 6 години. Репетират и изнасят концерти всяка година по време на летните детски лагери в родния Сюард и фестивали другаде. Групата се казва Snow River String Band. Хлапетата са приятелчета, събрани от родителите, които искат децата им да правят нещо хубаво заедно. Групата има и видеоклипове, които си живееха тихо в YouTube, но след триумфа на Джейкъби в Токио се превърнаха в хит.

Портретът излезе в брой №37, зима, на списание „Плуване&Водна топка“

Вашият коментар