Равносметката за ерата на Богомилова

 

От 3 април 2018 г. Таня Богомилова не е генерален секретар на Българска федерация плувни спортове (БФПС). Тя престоя на високия пост цели 16 години, като работи с трима председатели: Емил Кюлев, Юрий Кюлев и Георги Аврамчев. Сложен бе край на една ера.

 

Какво най-общо може да се каже за нейния продължителен престой на върха на българското спортно плуване?

 

Единствената ни олимпийска шампионка пое отговорността за плувните ни спортове в много лош период за тях, не че сегашният е особено добър. Плувната инфраструктура бе разрушена, държавата нехаеше и почти не помагаше, плувните хора бяха обезверени, треньори и състезатели бягаха зад граница.

Постепенно, на пресекулки и с много усилия Богомилова, само тя си знае какво й е струвало, започна да възстановява наранената тъкан на българското спортно плуване и да лекува неговите увредени органи, като успя донякъде да възстанови предишното статукво. Справи се, макар и не по най-добрият начин.

 

Силна страна в управленската характеристика на бившата брусистка на ЦСКА бе обстоятелството, че тя не вземаше явна страна в безкрайните и понякога комични конфликти и спорове постоянно бушуващи между българските плувни хора. Бе добра, макар и не блестяща като арбитър. Знаеше, че никога не може да угоди на всеки, но трябва да се съобрази с по-голямата част. Помогна й интуицията. Някак си разбираше кога да тропне с крак, кога да замълчи, как да неутрализира пореден бунт и как да се справи с много малка група от кресльовци, в интерес на много голяма част от мълчаливци. 

 

Таня Богомилова съдейства и подкрепи, според силите си, всички плувни спортове, а не само плуването, което също може да се окачестви като положително. Ясно е на всеки що-годе запознат с плувните спортове, че плуването е поне двеста пъти по-популярно от скоковете във вода, но всеки плувен спорт си има място в организационния дизайн. Тук генералният секретар бе на висота.                 

 

Богомилова не бе особено добър комуникатор, а комуникационните умения, особено в началото на ХХI век са ключов фактор за успеха. По-добре се справяше с вътрешната среда (плувните хора), но спрямо външната среда не стоеше добре, което даже си личеше. Вярно, тя не е специалист нито по пи-ар, нито има опит как да се държи с медии и аудитория – най-често безразлична към плувните спортове. В ерата на интернет, социалните мрежи, смартфоните, You Tube, вездесъщите медии и пазарната икономика се иска обаче по-друго поведение.

 

В историографията се твърди, че обективна оценка за дадена персона може да се даде, когато умре последният човек, който я е познавал. Това означава, че чак към 2080-2090 година ще може да се даде наистина обективна оценка.

 

Генералният извод е, че Таня Богомилова помогна да се съхранят българските плувни спортове и се опита, доколкото може, да ги развие.

 

Оценката за нейната дейност, от историческа гледна точка, е по-скоро положителна.

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар