С деца на плажа

Дете на плажа
За да си набавим нужната дози витамин D не е нужно цял ден да се пържим на плажа. За децата това е направи опасно. 15 минути са напълно достатъчни за тях и то не всеки ден, а 2 пъти седмично. Такива са препоръките на специалисти от Световната здравна организация.
 
Престой от 5 до 15 минути под лъчите е напълно достатъчен, за да може организмът на детето да синтезира нужното количество витамин D. Може под лъчите да са изложени само ръцете и лицето – не е нужно цялото тяло да се показва, за да има лечебен ефект.
 
Ако ще прекарате с детето на улицата повече от 15 минути, особено в слънчев ден, трябва задължително да го намажете със слънцезащитен крем.
 
Правило 1. Разходката или играта на плажа да е преди 11 и след 16 часа
 
УВ-лъчите са най-мощни между 11:00 и 16:00 часа (по някои данни дори от 10:00). И в тези часове не е разумно детето да е на плаж, нито дори да ходи по улиците.
Има прост начин да определите опасността от слънцето. Ако, когато излезете на улицата вашата сянка е по-къса от ръста ви, значи слънцето не е приятел на детето ви, а враг.
На плажа детето ще получи още по-висока доза лъчи, защото пясъкът и водата ги отразяват. В града този ефект идва от асфалта и тревата, а през зимата – от снега.
 
Правило 2. Кожата трябва да бъде защитена не само на плажа, но и горещите дни
 
По правило на нас ни се струва, че загаряме само тогава, когато е горещо. Това е илюзия.
Ултравиолетовите лъчи въздействат на кожата ни всеки ден, във всеки сезон, а негативният ефект се натрупва.
Рискът от слънчево изгаряне се повишава през пролетта, докато е още хладно, но слънцето блести по-ярко, а ултравиолетовото излъчване е по-силно.
 
Правило 3. Нека дрехите покриват краката и ръцете
 
В горещите слънчеви дни много родители разсъбличат децата. За да ги предпазят от лъчите обаче, те трябва да са с дълги ръкави и панталони.
Плътни и естествени материи в тъмни цветове са по-подходящи.
Мократа тениска пропуска повече ултравиолетови лъчи, в сравнение със сухата.
На главата детето трябва да има шапка с козирка и периферия, която е поне 5-7 сантиметра. Тя пази не само главата и лицето, а също така ушите и врата.
Бейсболната шапка не е подходяща, защото не скрива дори врата.
Сламената не е добър избор по същата причина и не осигурява добра защита от лъчите.
Очите също се нуждаят от защита. Важен е изборът на очила.
 
Правило 4. За детската кожа всяко УВ-лъчение е опасно, не само слънчевото
 
Една твърде разпространена грешка е, че родителите смятат за безопасни УВ-лампите и солариумите.
Но те също така генерират ултравиолетови лъчи. Особено е опасно е добиването на „изкуствен загар“ в солариума до 30-годишна възраст.
Много държави като например Австралия, Франция, Канада, САЩ , Германия, Австрия забраняват на тийнейджърите да посещават солариум.
А, ако родителите решат да правят кварцови бани на детето, е разумно да се съветват с лекар.
 
Правило 5. Използвайте правилно слънчезащитните средства
 
Родителите са на ясно, че трябва да използват надеждно слънцезащино средство както срещу А, така и срещу В- лъчите.
Ако на опаковката пише. SPF15- значи, че мазилото спира едва 93% от ултравиолетоните лъчи, SPF30 – около 97%, а SPF50 – до 98%.
За деца дерматолозите препоръчват SPF30 и 50.
Кремът, млякото, лосионът трябва да се нанасят правилно – да не се търка и втрива, а да се разнася леко и размазва, като не се пропускат участъци – върха на ушите, врата, ръцете отдолу, вътрешната част на краката.
 
Така защитено за 1 час детето ще получи онази доза ултравиолетови лъчи, която, ако не сте го намазали със защитен крем, поема само за 2 минути.
Темата до колко безопасни са слънцезащитните средства за детето е широко дискутирана.
Мнението на педиатри и дерматолози е, че те са по-безопасни отколкото да го оставим без защита.
 
Съхранявайте правилно слънцезащитните кремове
 
Кремове, лосиони, млека трябва да стоят на прохладно място. Ако ги оставите в колата, на горещо и под слънцето, те губят част от своята ефективност.
Ако използвате репелент, той трябва да се сложи върху слънчевата защита.
Когато детето се къпе често или играе във вода, много от слънцезащитните кремове се отмиват и мазането трябва да се повтори. Обичайно защитният им ефект е до 2 часа.