Изабел Пиралкова и Дани Пачалиев отново шампиони на Испания по водна топка

Водна топка жени

 

Двама ватерполисти с български корени отново са шампиони на Испания. Изабел Пиралкова и Даниел Палачиев спечелиха съответно втората си и третата си титла по водна топка с отборите на Матаро (девойки старша) и Барселона (юноши старша). Иса вече има един златен медал при кадетките, а Дани – два, при децата и кадетите. И двамата са включени в националните отбори на Испания до 18 г., които ще играят на световните първенства в Белград през август.

Изабел е дъщеря на Свилен Пиралков, а Даниел – на Ивайло Пачалиев и Диана Стефанова. Свилен наскоро стана световен шампион за мъже като помощник треньор на шампионата в Будапеща, а преди това направи страхотна кариера в Испания, стигна и до голмайсторската корона в европейските турнири. От десетилетие Пиралков е на работа в Каталунската федерация по водна топка като главен треньор на националните отбори за подрастващи. В Каталуня се играе най-силната водна топка в Испания и в региона има 40 клуба.

Близнаците Ивайло и Александър Пачалиеви са едни от най-добрите български ватерполисти през 90-те години на миналия век. И двамата са основни фигури в националния отбор за младежи, който  е шести на световното първенство в Лонг Бийч през 1990 г. По-късно и двамата направиха впечатляващи кариери като състезатели съответно в Испания и Италия. В момента Ивайло е треньор в Испания, а Александър – в Италия.

Вателполна закваска има и у Диана Стефанова – майката на Дани. Тя е дъщеря на Стефан Чакъров (вече покойник), дългогодишен съюзен треньор на БФВТ, а преди това и именит играч.

Синът на Александър Пачалиев – Андреа, това лято за първи път получи покана от легендарния треньор Сандро Кампаня да се включи в мъжкия национален отбор на Италия. От 9 до 19 юли Андреа беше на лагер с разширения състав на отбора в Калифорния, където италианците играха три контроли с отбора на САЩ (2 на 1 победи за американците). След това Андреа не попадна сред 13-те, които ще представят Италия на предстоящия финален турнир за Светоната купа и на европейското в Сплит през септември. В приключилия сезон в Италия Андреа стана голмайстор на възрастта до 20 г. с отбора на Савона (четвърто място), а с мъжкия състав на Савона спечели бронзов медал. Студент е в Техническия университет в Савона.