С осмина сме на световното по плувни спортове в Будапеща


Осмина плувци ще представят България на световното първенство в сините спортове в Будапеща, което ще се състои от 18 юни до 3 юли.

Най-опитният и титулуван – Антъни Иванов записва шестия си пореден планетарен шампионат. Има по три на малък и голям басейн. Именно в Будапеща през 2017 избухна за голямото плуване с финала си на 200 м бътерфлай.

Миналата година остана на 7 стотни от медала на европейското в унгарската столица. Има и две световни за юноши.


За Габриела Георгиева това ще бъде трето първенство на голям басейн – първото в Будапеща 2017, за Любомир Епитропов второ.

Дебютанти на такъв форум са Диана Петкова, най-малкият ни представител Жанет Ангелова (родена на 13 ноември 2004), Йордан Янчев, Калоян Братанов и Дениел Нанков.

В отбора не са осмият на олимпийските игри в Токио 2020 Йосиф Миладинов, който е насочил подготовката си за европейското в Рим, и получилият контузия друг плувен олимпиец Калоян Левтеров.

Плувната група в Будапеща е по-голяма от предното първенство в Република Корея през 2019, когато бяхме с петима (Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Светлозар Николов и Габриела Георгиева).

В Унгария обаче бележим отстъпление в останалите спортове – нямаме представители в артистичното плуване, открити води (съдия ще е Таня Богомилова) и скокове във вода.

Групата водят генералният мениджър на представителния отбор Кристиян Минковски и Антон Иванов – треньор и баща на Антъни Иванов. В Будапеща е и лекарят на отбора Любомир Петров.

Не замина Николай Вакареев, който през последните 10 години има най-голям стаж  по големи форуми от българските треньори с две олимпийски игри и по няколко световни и европейски, Остана да води подготовката на Петър Мицин, който е голямата ни надежда за финал на континенталното първенство за юноши, и на другите ти състезатели за Букурещ.

Кристиян Минковски смята, че добро представяне на световното първенство ще бъде нашите състезатели да подобрят личните си постижения. Подготовката им била насочена към европейското първенство в Рим. Минковски благодари на Турската федерация по плуване за отличните условия, осигурени на отбора ни по време на двуседмичния лагер в Одрин.

19-ото световно първенство по плувни спортове в Будапеща ще бъде отразено от БНТ 3 с преки включвания и репортажи във всички сини спортове. Шампионатът ще се състои от 18 юни до 3 юли, за втори път в унгарската столица от 2017 година.

Плуването по БНТ3 ще коментират Бюлент Мюмюнов и гостът Димитър Бобев – генерален  директор на БФПС.

Зад микрофона за част от интересните мачове в турнира по водна топка ще застане Николай Кръстев – издател на списанията „Плуване&Водна топка“ и „Спринт“. Скоковете във вода ще отразява Георги Чобанов, който паралелно подготвя състезателите за европейските шампионати.

Вижте къде може да следите първенството с картина, резултати, справки и любопитна информация.

Резултатите на живо ТУК

Картина по БНТ 3 ТУК

Къде по света може да се гледа ТУК

Програмата ТУК

и ТУК

Списък на състезателите ТУК

Стартовите списъци ТУК

Прогнозите и претендентите ТУК

Любомир Епитропов

Диана Петкова

Габриела Георгиева


Жанет Ангелова

Йордан Янчев

Калоян Братанов

Даниел Нанков

 

Вашият коментар