Шумков си взе отпуска за световното

 

Лъчезар Шумков е от породата на спортните ентусиасти в България, които упорства пред родната действителност и условия и продължава да плува на световно ниво. Възпитаникът на Димитър Виденов и състезател на „Спринт“ (София), многократен държавен шампион в бруста и рекордьор на 50 м работи вече втора година на пълен работен ден като специалист в компютърната сфера, докато подобрява рекорди и участва на планетарни първенства. Просто преди големия момент излиза в отпуска, за да направи десетдневен лагер, докато съперниците му са в лагерна обстановка целогодишно.

 

Намери подкрепа в лицето на президента на „Спринт“ Красимир Захов – олимпиец и също рекордьор в бруста.

 

Настоящето световно първенство в Будапеща е второто за Лъчо на голям басейн, а тази сутрин открива с любимата си дисциплина 100 м бруст. 25-годишният софиянец говори пред BGswim.com как е протекла подготовката му и какви са очакванията му за шампионата в унгарската столица.

 

Лъчо, как протече подготовката ти до световното и с какво бъде по-различна, предвид факта, че вероятно си бил във върхова форма за републиканското, за да покриеш нормативите?


Подготовка мина добре според мен. Имах и десетина дни почивка от работа, което ми даде малко сили. За републиканското не заостряхме, защото вече имах покрити нормативи.

– Какви ще са ти целите на световното и на коя от двете ти ти дисциплини смятате с треньора ти, че ще е най-добре да се фокусираш?

 

– Целите са подобряване на личните ми постижения и доближаване до полуфинал. Фокусът и надеждите са почти еднакви и за 50 и 100 м бруст.

 


 

– Опитен състезател си, но неизбежно е на такъв голям форум да има и напрежение. Какъв е твоят начин да го превърнеш в твой плюс?

 

– Гледам да се фокусирам, нахъсам и да мисля как ще си постигна целите си, отколкото какво може да се обърка.

 

Върху кои елементи смяташ, че имаш резерви – старт, подводно, по-добра функционалност?

 

Стартът и подводно определено.

 

 – Как успяваш да се мотивираш, при положение, че работиш на пълни обороти?

 

Работата е вид разнообразие от тренировките, както и обратното и така успявам да си „почивам“ от едното като правя другото и да не зациклям. Пък и треньорът ми – Димитър Виденов успява да ме мотивира. С него работим много спокойно и прекрасно. Доста добре се познаваме и само с поглед можем да се разберем, какво и как да се случи.

 

– Колко дълго мислиш, че можеш да продължиш на тези обороти и какви са ти дългосрочните цели?

 

Засега намирам сили и имам желание да продължа. Времето ще покаже най-добре. Още няколко години ми се струват реалистична цел.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар