Стартира адаптирана терапия за физическа активност при остеопороза Happy Bones

 

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври от 1996 г. по инициатива на Британското национално дружество за борба с остеопорозата с подкрепата на Европейската комисия. От 1997 г. денят се организира от Международната фондация за борба с остеопорозата. Целта на деня е да се повиши осведомеността на обществеността за профилактиката, диагностиката и лечението на остеопорозата. Мотото на деня за 2021 г. е: „Да се погрижим за здравето на костите си“.

В периода 20 октомври 2021 – 25 април 2022г. в Студентска поликлиника, ет. 5, MVJ Dance studio ще бъдат реализирани 48 адаптирани сесии Happy Bones, които обхващат цялостната терапия, създадена от експертите на университет Форо Италико. Сесииите следват логическа последователност, поради което присъствието на всички сесии е задължително. Танцовата терапия е безплатна и включва участници на възраст между 50-65 години и се координира в България от Асоциация за развитие на българския спорт.

Адаптираната терапия се извършва от спортни специалисти, преминали обучение по адаптираната терапия за физическа активност на жени, диагностицирани с остеопороза, организирано от университет Форо Италико в Рим:

Валентина Недева (MVJ Dance Studio)Валентина е била състезател и преподавател по Спортни танци. Тя е дипломиран треньор в Национална Спортна Академия “Васил Левски” по Спортни танци, Спортна журналистика и Спортна педагогика. Носител е на купа България по Латино-американски танци, вицешампионски титли на купа България по Стандартни танци, бронзов медал на републиканско първенство по десетобой, трето място в националната ранг листа по Стандартни танци. Била е професионален танцьор и хореограф в ТВ предаванията ‘Dancing stars’, “Танцувай с мен” по БТВ и “Най-хубавите години от нашия живот” по БНТ.

Ивелина Димитрова (Class for your back)Ивелина е дипломиран кинезитерапевт, докторант в НСА „Васил Левски“ и хоноруван преподавател по кинезитерапия в СУ „Св. Климент Охридски“ и НСА. Тя е специалист-кинезитерапевт с богат практически опит, който винаги и е служил за основа на експерименталната и дейност в областта на кинезитерапията и рехабилитацията. Създател на адаптирана методика за изправителна гимнастика Class for your back, която прилага апробирани, експериментирани и прилагани в практиката собствени методики и комплекси от упражнения насочени към проблемите на гръбначния стълб и организма като цяло.

 

В рамките на терапията ще се извършат и базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия. Университет „Форо Романо“ в Рим, Италия е партньор на инициативата и екипът на професор Атилио Паризи ще анализира данните от участничките в проекта от Италия, България, Румъния, Турция и Испания с крайна цел да бъде научно обоснован и валидиран протокол за терапия на жени, диагностицирани остеопороза. Разработването на подобен протокол ще бъде изключително полезно за успешното прилагане на подобна терапия при дами, диагностицирани с остеопороза в бъдеще, а тестовете са стандартни и не изискват предварителна подготовка или допълнителни действия (освен да предвидите време за реализацията им).

Вашият коментар