Жребият в квалификациите за европейското по водна топка за мъже и жени Сплит 2022

 

В ЛЕН бе теглен жребият за квалификационните групи за европейските първенства за мъже и жени, които ще се играят в Сплит, Хърватия от 27 август до 10 септември.

При мъжете директно се класират първите осем от шампионата Будапеща 2020, а при жените – първите шест отбора от същия шампионат. Съставът на участниците в Сплит ще бъде попълнен от първите два отбора от квалификационните групи и при мъжете, и при жените.

 

Квалификационни групи мъже

Група А (Словения)

Германия, Франция, Швейцария, Словения, Белгия

Група В (Грузия)

Грузия, Словакия, Беларус, Полша

Група С (Малта)

Румъния, Малта, Литва, Ирландия

Група D (Израел)

Турция, Нидерландия, Украйна, Израел

 

Квалификационни групи жени

Група А (Румъния)

Словакия, Германия, Украйна, Румъния, Ирландия

Група В (Сърбия)

Гърция, Сърбия, Швейцария, Турция, Белгия

Група С (Малта)

Франция, Израел, Португалия, Малта

 

Мачовете във всички квалификационни групи ще се играят в периода 17-20 февруари 2022, а само в група С при жените – 4-6 март 2022, защото Малта има само един 50-метров басейн и няма как да приеме две квалификации (както е решил ЛЕН) по едно и също време.

Правят впечатление продължаващите жестове от страна на ЛЕН относно предоставяне на домакинства към федерацията по водна топка на Малта. Именно островната държава ще приеме квалификации и при мъжете и при жените.

Продължава също така уникалният късмет на отборите на Малта при различните жребии за определяне на групите. Малтийските състави без никакво изключение в последните десетина години традиционно попадат в най-лесните групи. Както е сега при мъжете – на отбора на Малта ще са необходими победи над най-големите аутсайдери на континента като Латвия и Ирландия, и то като домакин, за да играе на европейското в Сплит. Само за сравнение – отборите, изтеглени на трето и четвърто ниво в другите квалификации поне на пръв поглед са несравнимо по-силни (Беларус и Полша, Украйна и Израел, Словения и Швейцария). Т.е. – отново е налице неизменният и вече доста натрапващ се късмет на малтийските отбори, които освен това традиционно печелят домакинства в квалификациите на всички възрасти в двата пола за сметка на други федерации, членки на ЛЕН. А в този случай само и само да има мачове и при жените в Малта (със съответните приходи за местната федерация, разбира се) ЛЕН е направил изключение и е преместил женската квалификация за по-късна дата… Казано иначе – налице заедно с почти невероятния късмет при жребиите на различни равнища, федерацията по водна топка на Малта е обект и на постоянни жестове от страна на ЛЕН. 

 

 

Вашият коментар