Треньорът Галина Георгиева: Момичетата бяха ощетени при дуетите

Треньорът Галина Георгиева е доволна от представянето на дебютантките Александра Атанасова и Далия Пенкова в откриващия ден на турнира по артистично плуване на световното първенство в Южна Корея.

Варненската специалистка обаче смята, че нашите момичета са били ощетени в техническата програма при дуетите.

Алекс е 18-а. Дуетът е на 38-а позиция.

Георгиева коментира обширно пред BGswim.com представянето на Алекс и Далия, както  впечатленията от шампионата.

За организацията

Организацията на първенството е отлична. Атмосферата – също. Била съм на множество европейски и едно световно първенство като състезател, но това ми е първото световно като треньор. Духът в олимпийското село е чудесен.

За конкуренцията

Впечатлена съм от това колко се е увеличила популярността на нашия спорт по света. 46 държави ще мерят сили в олимпийската дисциплина – дует, а при ансамблите 27!

На предходното световно дуетите бяха 43, а ансамблите – Конкуренцията е изключителна, а нивото на резултатите се увеличава.

За българското представяне

При техническите сола вчера направихме едно от най-добрите класирания на страната ни въобще.

 

Александра Атанасова постигна изключителен резултат от 75.43 т. и отличното за България 18-то място. Участваха 28 държави. След нас се наредиха страни, които обикновено ни бият като Словакия, Турция, Сан Марино.

Естествено остана съжалението, че изпуснахме Чехия на минимална разлика пред нас. Отлична подготовка, здрава психика, чудесно изпълнение и добър жребий. Това са едни от основните елементи за успеха. И ни се получи при техническите сола.

 

За съжаление нямахме този късмет при техническите дуети. Трети стартов номер реално ни извади от играта в битка с 45 технически дуета още преди да е започнала. До 45-ти номер за същите, а дори и по-лоши изигравания се вдигаше повече.

Момичетата показаха съчетанието си по най-добрия начин, който могат. А те могат много.

Считам, че бяхме ощетени. Но това е състезанието.

 

От техническа гледна точка моето мнение, а също и на колеги от други държави тук е, че при техническите елементи на дуетите съдиите пожалиха изключително много държави от оценка 0 за определени елементи. Нещо, което не беше така при солата. Там 0 получи всеки, който заслужава. Нула се пише, когато определен технически елемент не е изпълнен точно.

Това е още един фактор, който ни ощети, защото нашите елементи бяха коректни. Днес минаха микс дуетите (мъж и жена). И там развитието е осезателно. Нивото е значително по-високо, а участниците се увеличават.

За фаворитите

Изключителна класа показаха Русия и Италия. Повечето от мъжете са плувци, които са преминали в нашия спорт. За съжаление в България нямаме момчета поради липса на интерес или на смелост и предразсъдъци по-скоро. А бъдещето на спорта е именно там.

Нещо, което има навсякъде по света вече. Дано имаме късмета да покажем най-доброто от себе си и в следващите дни.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар