Трус около националния отбор по плуване, осем треньори написаха писмо с въпроси до БФПС

 

Осем авторитетни треньори в българското плуване са написали писмо до Управителния съвет на Българската федерация по плувни спортове с копие до спортния министър Радостин Василев.

Писмото е по повод спешното парафиране на документи за подготовката на националните състезатели през 2022 г., сред които има и бланка, в която като треньори на Диана Петкова и Калоян Левтеров са посочени съответно Николай Вакареев и Кристиян Минковски вместо личните им наставници Ботко Трендафилов и Жорж Станкович. Същото е положението и с Антъни Иванов – Николай Вакареев вместо Антон Иванов и Жанет Ангелова – Минковски вместо Явор Ангелов.

В писмото се задават и десетина въпроса най-вече около планираната централизирана подготовка и твърденията от страна на хора от федерацията, че който от националите не подпише предложените му документи, съдържащи и тренировъчен план, който дори не е консултиран с личните им треньори, няма да получава стипендията, отпускана от държавата.

Въпроси има и защо и клубовете на националите не са уведомени за старта на тази процедура по подписване; защо не е разпространен сред клубовете отчета на генералния мениджър Минковски за миналия олимпийски цикъл; защо няма ясни критерии за участие в националните отбори; наказан ли е Минковски за гафа с нестартирането на мъжката ни щафета на световното в Абу Даби и др.

Писмото е подписано от Ботко Трендафилов, Жорж Станкович, Никола Петров, Антон Иванов, Божидар Граматиков, Явор Ангелов, Кремена Ангелова и Цветанка Дилова и внесено в БФПС в началото на седмицата. Затова от плувната централа спешно са поканили треньорите на среща с Управителния съвет, провела се в петък, 11 февруари, в офиса на федерацията.

На някои от въпросите БФПС отговори изпреварващо, като ден преди насрочената среща разпространи сред клубовете със закъснение от 22 дни протокола от заседание на УС от 19 януари 2022 г. На него се взима решение за наказание на Кристиян Минковски и Николай Вакареев за „констатиран пропуск при подаване за заявка за щафетно плуване“ в Абу Даби с порицание и глоби съответно от 500 и 300 лв. А също така са приети отчетите за работата в трите спорта – плуване, скокове във вода и артистично плуване, за 2021 г.

От страна на БФПС на срещата са били членовете на УС – председателят Георги Аврамчев, генералният секретар Димитър Бобев, главният мениджър на националните отбори Минковски, Петър Стойчев, Атанас Тодоров, Любомир Лазаров и Николай Чальов. А от треньорите, автори на писмото – Ботко Трендафилов, Жорж Станкович, Божидар Граматиков, Явор Ангелов, както и Миролюб Адамов, председател на ПСК Черно море (Варна), представляващ главния треньор на клуба Никола Петров.

„Отидохме да си говорим, а започнаха да ни се карат – заяви Ботко Трендафилов – доайен сред плувните треньори у нас и специалистът извел Антоанета Френкева до два олимпийски медала. – Как така Диана Петкова ще фигурира като състезателка на друг треньор? Ако поискам среща с министъра той може да ме попита защо говоря за Диана Петкова като според документите при него треньор е друг. Започваме нов олимпийски цикъл и се надявах да имаме повече контакти относно подготовката, договорите и т.н. А от федерацията направиха всичко сами. Защо централизираната подготовка да е задължителна? Била успешна – ами тези, които се готвиха централизирано, не постигнаха кой знае какво миналата година. Дори и Йосиф Миладинов – финалът му на 100 метра бътерфлай е безспорно голям успех, но точно плуването му на финала беше тежко и трудно. Не знам как щеше да изглежда ако му се бе наложило да има още един старт в Токио. Това е от недостатъчна подготовка, според мен. От петимата ни олимпийци Диана Петкова, Любомир Епитропов и Антъни Иванов тренират повечето време в САЩ. А тук в България – при личните си треньори. И не е ли по-важно кой как се представя и какви времена постига, а не дали тренира централизирано или не? Как в леката атлетика от десетилетия въобще няма национални треньори, а всички тренират само с личните си треньори? В атлетиката може, а в плуването – не! Казаха ни сега – напишете планове. Но сега вече има изключително малко време. Никой досега не бе поискал планове от личните треньори за новия цикъл.“

„Повечето време на срещата мина в лични нападки и спорове, а не в градивни разговори – заяви Жорж Станкович. – Аз и Калоян бяхме поканени във федерацията два дни преди заминаването на отбора за световното в Абу Даби. Казаха му, че сам си е виновен за незадоволителното плуване на европейското за юноши и на олимпийските игри в Токио поради нежелание да прави подводни след старт и обръщане и заради недостатъчно активно участие в подготовката в националния отбор при Минковски. А той е един от най-трудолюбивите състезатели. И му бе казано, че ако не приеме централизираната подготовка ще загуби стипендията си от Спортното министерство. Не мога да повярвам, че в разпоредбите на Спортното министерство има клауза или вратичка на олимпиец да му се спре стипендията за следващия цикъл само защото не желае повече да тренира само централизирано. Мислех, че сега на срещата ще се получи по-уважителен разговор.“

„В програмата имат възможност да участват пълноценно и изцяло само досегашните треньори, които го правеха и миналата година – Кристиян Минковски и Николай Вакареев за националния отбор за мъже и жени. – сподели Георги Аврамчев, председател на БФПС. – Затова и те бяха вписани в бланките, но не като „лични треньори“, а като „треньори“. Във федерацията състезателите, за които става дума в писмото на треньорите, фигурират като картотекирани с личните си треньори. Може би беше грешка, че в бланките бяха вписани имената на Минковски или на Вакареев. Трябваше да е само Минковски, за да е сигурно, че става дума само за националния отбор. Като заявявам – това не носи никакви допълнителни хонорари или възнаграждения. Няма предвидени хонорари за лични треньори в програмата. А повечето от подписалите писмото отказаха участие в програмата за централизирана подготовка за новия цикъл поради заетост и други ангажименти. Става дума за Ботко Трендафилов, Жорж Станкович и Никола Петров. Сега подканихме треньорите да напишат планове за състезателите си, ще направим постъпки пред министерството, ако има някаква възможност, да им се отпуснат и хонорари. Миналата година беше много успешна за българското плуване и затова щабът на националния отбор остава непроменен. Централизираната подготовка даде добри резултати и затова възнамеряваме да я продължим. Личните треньори ще могат да идват на лагери с националния отбор за сметка на федерацията. Още не сме внесли окомплектованата документация в спортното министерство по проекта на нашата федерация, защото не бяхме събрали всички документи. Личните треньори много бързо би трябвало да внесат плановете, иначе ще ползваме изготвените от ръководството на националния отбор. Мисля, че нещата ще се успокоят.“

„Странно е как се предлагат договори и документи за подпис на състезатели, а клубовете им не знаят това – каза Миролюб Адамов, председател на клуб № 1 у нас през последните години „Черно море“. – Ще проверя внимателно в документите на Спортното министерство дали централизираната подготовка наистина е абсолютно задължително условие, за да могат националните състезатели, и най-вече олимпийците, за да си получават стипендията и да имат държавна подкрепа на подготовката си, каквато и да е тя – по клубовете или централизирана. Имам претенции към комуникацията с клуба ни от страна на федерацията – случва се да не бъдем информирани навреме или въобще да не бъдем информирани за някои важни решения на Управителния съвет. Срещата не се разви добре, личните нападки и размени на реплики преобладаваха…“

„Мнението ми, че трябва да се намери начин страстите да се успокоят и да има общ език и съвместна работа между федерацията и най-добрите треньори у нас. Не се ли случи това няма да е никак добре за българското плуване. А всички искаме то да върви напред и да се развива“, лаконичен беше Петър Стойчев.

Засега не е ясно как ще бъде разплетен казусът. Сигурно е обаче, че от федерацията трябва да се замислят как и защо са предизвикали недоволството на някои от най-добрите треньори в българското плуване, за да се стигне до този трус.

Единият вариант е да бъде намерен компромис. Другият е напрежението да продължи.

Прогнозите обаче са изключително трудни към настоящия момент.

Вашият коментар