Будапеща спаси световното по плуване, ще се проведе в 3 поредни години


Будапеща ще приеме световното първенство по плувни спортове, което беше отменено за догодина от Международната федерация
(ФИНА). Първоначалният домакин Фукуока пък ще организира форума през 2023 г.

Това стана възможно след среща на високо ниво и договорка между премиера на Унгария Виктор Орбан и президентът на централата Хусейн Ал-Мусалам.

Шампионатът на 50-метров басейн, по водна топка, скоковете във вода, височинни скокове и плуване в открити води в японския град беше отложен заради пандемията с COVID-19.

Това означава, че ФИНА ще организира първенството за първи път в историята в три поредни години – 2022, 2023 и 2024 – в Доха. Ще означава също, че състезателите в сините спортове ще имат доста натоварено лято.

Световното първенство ще се проведе от 26 юни до 3 юли в Будапеща, от 29 юли до 8 август ще има Игри на Британската общност в Бирмингам, а от 11 до 17 август предстои и европейско първенство в Рим.

За шампионата в унгарската столица ФИНА одобри две български състезания от вътрешния календар на БФПС за квалификационни. Това са Sharks Swimming Cup Burgas – на 25-27 февруари в Бургас и откритото държавно първенство – от 15 до 17 април в София.

„Знаем, че трябва да проявим въображение в подхода си за преминаване през настоящата здравна криза за нашите състезатели. ФИНА признава, че пандемията се развива различно в зависимост от времето и мястото. Споразумението гарантира, че състезателите ще имат глобално първенство по плувни спортове през лятото на 2022 г. С четири световни първенства и олимпийските игри в Париж 2024 през следващите четири години, ние увеличаваме максимално възможностите за състезания и потенциала за печалби“, заяви шефът на ФИНА Ал-Мусалам.

Първенството в Будапеща ще бъде първото световно от няколко десетилетия, което не включва създаването на временни басейни.

Вашият коментар