Украински треньор на Таня Богомилова с лекция за подрастващите таланти на Talent Cup


Авторитетният украински треньор Иван Сивак, който има специално място в историята на българското плуване, ще изнесе лекция по време на международния турнир
Talent Cup този уикенд в София.

Семинарът е организиран от Георги Чобанов и неговия Витоша – клуба домакин на надпреварата. Ще се проведе в събота (30 април) от 14:00 часа в конферентната зала (етаж 2) на хотел „Диана“ 3 в столицата.

Основните теми на треньорския семинар ще са две:

„Плуването за деца и подрастващи“

„Подготовката на младите състезатели за европейски и световни първенства и олимпийски игри“

Иван Сивак е ключова фигура в националния плувен отбор на България в средата на 80-те, направил фурор на домашното европейско първенство в София85 с титлата общо трите медала на Таня Богомилова, отличията на Соня Дангалакова и Ваня Аргирова, бронзът на женската ни щафета 4 по 100 м и още куп финали.

Идвайки през 1983 година за две години по линията на спортното сътрудничество между България и СССР, Сивак предаде опита си и имаше съществен принос за последвалите най-успешни олимпийски игри за родното плуване – в Сеул88. При всяка среща с Таня Богомилова не спира да повтаря, че е била най-уникалният плувец, който е тренира.

Впоследствие беше старши на националния тим на Украйна. У нас е от месец и половина с клубния си отбор и 11 състезатели благодарение на БФПС, предоставила възможност за подготовка. Сивак отказа категорично да му бъде платено за семинара, изказвайки благодарности към федерацията и България.

Иван Сивак (вдясно) с Панчо Гюрков, архитекта на големите плувни успехи на България

Самата идея за лекцията е на Красимир Захов –  председател и старши треньор на Спринт (София )и възникна спонтанно след разговор под публикация във Фейсбук профила на Янчо Стойчев – директор на спортното училище в Бургас. Стойчев има старо приятелство със Сивак, който е прехвърлил 80-те.   

Георги Чобанов отправи апел към всички треньори на турнира Talent Cup (клубовете ще са 30), а и не само, да посетят семинара.

Самото състезание е от петък до неделя (29 април-1 май) и за него са заявени 445 състезатели от 4 държави – България, Молдова, Румъния и Украйна.

Ще бъде в четири възрасти – от 2013 до 2005 г.

Вашият коментар