Валентин Пантелеев печели първите медали в предолимпийска квалификация за българското плуване

 

Става дума за случка с два куриоза, състояла се точно преди половин век (1971) в Катовице (Полша).  Участниците са двама български плувни гиганти.

Единият е Валентин Пантелеев (Пънчи) от Варна. Той е откривател и демонстратор на плувната техника на т.нар. „бруст с подскачане“ в световно измерение, което не се знае дори от тесни специалисти в България и вероятно след едно-две десетилетия окончателно ще бъде забравено. По това време негов треньор е незабравимият д-р Любен Лазаров. Съвсем скоро Валентин Пантелеев празнува рождения си ден (9 септември 1955 г.)

Другият е Пиер Стайков от София. Същият, вероятно, е най-легендарната плувна фигура подвизавала се на плувния комплекс „Спартак“ в столицата до началото на ХХI век. И до днес – петдесетина години, след като се отказа от плуването, за бате Пиер се носят легенди. От време-навреме срещам хора с побелели коси или съвсем олисели, някои с бастуни, които са плували на басейна. Питал съм ги кой плувец си спомнят. След продължително мълчание и тежки размишления, с впити в мен очи, ми отвръщат: „Господине, само един – Пиер Стайков…“ Друго име паметта им не може да възпроизведе. В онези времена треньорка на бате Пиер беше непрежалимата Рина Маринова.    

В Катовице се провежда пред олимпийска квалификация. През 1972 г. предстои  олимпиадата в Мюнхен. На плувния басейн се появява чудовищно силният девически тим на ГДР. Състезателките на „първата в историята свободна държава на германските работници и селяни“ обират всички златни медали и тяхната доминация по световните плувни басейни започва със страшна сила.   

Валентин Пантелеев се представя чудесно и окичва гърдите си със сребърен и бронзов медал на 100 и 200 м бруст. Това са първите медали спечелени от нашенец в пред олимпийска квалификация в историята на българското спортно плуване.

По време на церемонията по награждаването Пантелеев забелязва, че българският флаг е объркан и е подменен с… унгарския. Спортистът отказва да стъпи на почетната стълбичка и настоява за незабавна подмяна. Настъпва ажиотаж и бутаница сред организаторите. Домакините бързо оправят неразборията – слагат на пилона правилното знаме – с бяло-зелено-червените цветове, поставени хоризонтално.   

Има и втори куриоз. Валентин Пантелеев и Пиер Стайков, макар и конкуренти, са добри приятели и се намират в прекрасни отношения. Преди началото на състезанието те се возят на лифт, който преминава над ухаещи розови градини. Красота, тишина, спокойствие. Изведнъж Вальо съвсем спокойно и с равен тон казва на Пиер: „Да знаеш, че съм в много добра форма и ще те победя“. Не може да се каже категорично, дали това повлиява на представянето на бате Пиер, но той така и не успява да плува на финалите в брустовите дисциплини.

По-късно Пиер Стайков разказва за случилото се на своята треньорка Рина Маринова и тя прави колегиална забележка на треньора на Валентин Пантелеев – д-р Любен Лазаров, за казаното от неговия питомец.

 

Вашият коментар