Върви дигитализация на експонатите в Музея на спорта

До края на 2021 г. ще бъде извършена цялостна дигитализация на “Музея на историята на физическата култура и спорта”, който се намира на Националния стадион “Васил Левски”. Проектът се изпълнява от Министерството на младежта и спорта с финансиране от ЮНЕСКО. Целта е да се допринесе за опазването и популяризирането на културното наследство в направление “Спорт” чрез използване на модерните технологии.

В момента се извършва заснемането на над 1000 експоната, които са изложени в музея, съхранил спортната слава на България. Те ще бъдат картотекирани и представени текстово в обновения сайт. Това ще даде възможност колекцията да бъде достъпна онлайн за всички желаещи.

“Музеят на спорта е единственият по рода си в нашата страна. Той показва историята на традиционно силните за България спортове. Проектът е един голям шанс да бъдат дигитализирани емблематичните експонати за родния спорт. Това ще даде възможност на много хора от различни точки на страната и света да видят експонати от славната история на родния спорт. Крайно време беше това да се случи, защото в немалка част от българските музеи дигитализацията на фондовете вече е факт”, заяви уредникът на Музея на спорта Катя Иванова.

В рамките на проекта ще бъде заснет и кратък филм, който ще представя значими факти от историята на спорта в България с акцент на спортните постижения на жените и равенството на половете по отношение на възможността за постигане на спортни успехи. Планира се и провеждането на образователни семинари, насочени към учениците от спортните училища.

“Фондовете на музея са придобити чрез дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Въпреки усилената работа всеки желаещ може да посети Музея на спорта всеки делничен ден”, допълва Катя Иванова.

В следващите два месеца ще бъдат изработени нови анотации на експонатите на български и английски език и ще бъдат поставени във витрините на музея по нов, по-модерен и атрактивен за публиката начин.

Проектът по дигитализация приключва на 31 декември 2021 г.

 

Вашият коментар