Загубихме Панчо Гюрков

 

Българското плуване понесе огромна загуба, след като на 79 години ни напусна Панчо Гюрков.

Починал е в дома си в френския град Монпелие, където живееше от три десетилетия.  

Тъжната новина бе потвърдена и от БФПС.

Панчо Гюрков е участвал в планирането, организирането и подготовката на българските отбори по плуване за шест олимпийски цикъла.

Моторът и обединителната фигура е за най-големите успехи през 80-те на миналия век, чийто върхове са представянето на домашното европейко първенство в София’85, където женският тим стана втора плувна сила на Стария континент, след ГДР, и на ОИ в Сеул’88.

Там Таня Богомилова донесе единствената олимпийска титла в басейна, а Антоанета Френкева допълни колекцията от три медала.

Панчо Гюрков е роден на 31 август 1940 г. в Пиринска Македония –  Петрич, но от 1941 г. живее в столицата на България. Завършва държавно хореографско училище, а през 1965 г. и ВИФ. Първенец е на випуска си по успех – среден успех от следването – много добър 5,84. Като спортист е бил държавен шампион по плуване, водна топка и лека атлетика.

 

След дипломирането си две години работи като методист, а впоследствие и като главен методист във СФД Академик (София). На 1 декември 1967 г. е назначен на поста старши треньор на националния отбор по плуване на НРБ. Всъщност той е първият щатен старши треньор на БФПС като преди него треньорите са били само хонорувани. На 27 години Гюрков е и най-младият старши треньор в дотогавашната история на БСФС.

Панчо Гюрков участва в планирането, организирането и подготовката на българските отбори по плуване за олимпийските игри в Мексико 1968, Мюнхен 1972, Монреал 1976, Москва 1980, Сеул 1988, както и при паралелните игри през 1984 г. Три години (1980-1983) завежда Научно-приложната лаборатория по плуване. Напуска системата на БФПС през 1989 г.


От септември същата година живееше и работеше във Франция.

Бе спортен директор на MANUC (Montpellie Aglomeration Natation Universite Club).

Той е ракета-носител на много наши плувци и треньори. Успехите, точките и медалите, които са спечелени с негова помощ са толкова многобройни, че не се наемаме да ги изброявам, защото неминуемо ще сбъркаме. 

 

Истинска легенда, треньор от първа величина, жива история на българското плуване. Когато Гюрков се връщаше назад в спомените си заявяваше с чиста съвест като великата френска певица Едит Пиаф: „Не, не съжалявам за нищо!”.

Екипът на BGswim.com и Асоциацията на българските плувци изказват дълбоките си съболезнования на роднините, сродниците и приятелите на Панчо Гюрков. 

Бог да го прости!


Четете интервю с Панчо Гюрков ТУК

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар